”Expertgrupp sätter sig med vapnet redan i dag”

Uppdaterad 2015-02-27 | Publicerad 2006-11-21

SKL: Undersökningen av Mockfjärdsvapnet kan ta flera veckor

Redan i dag sätter sig SKL:s expertgrupp med det så kallade Mockfjärdsvapnet.

Den tekniska undersökningen kan ta flera veckor.

– Vi måste först göra en bedömning av vad som kan göras med vapnet, säger Sabine Rütten, presstalesman på Statens Kriminaltekniska Laboratorium till aftonbladet.se.

Ammunition av den här typen användes både vid Mockfjärdsrånet och Palmemordet.

I går fann dykarna den revolver som Palmegruppens utredare sökt i 20 års tid.

I dag på eftermiddagen anlände vapnet, en Smith&Wesson 357 Magnum, till Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, i Linköping.

Arbetet med att undersöka ett av svensk kriminalhistorias mest omtalade föremål är prioriterat.

– Redan under eftermiddagen kommer en expertgrupp att titta på vad som är möjligt att göra, säger Sabine Rütten, presstalesman vid SKL till aftonbladet.se.

– Sedan lägger vi upp en plan för vad vi ska göra utifrån vad uppdragsgivarna vill ha.

Vad gör ni först?

– En tänkbar frågeställning är om man kan binda en person till vapnet. Då handlar det om fingeravtryck och DNA. Går det inte att säkra fingeravtryck så ser vi det ganska snabbt. Men vill man göra ett försök så drar det ut på tiden.

Hur lång tid kan det ta?

– När det gäller DNA går det inte alltid bra vid första försöket. I bland får man göra om det. Att få fram resultat kan ta från ett par till flera veckor.

Steg två är att provskjuta vapnet. Eftersom revolvern legat i vatten så länge är även det en tidskrävande process - om den alls är möjlig.

- Det beror på hur sönderrostat vapnet är, säger Stefan Pettersson, vapenexpert vid SKL.

Lösa rost från revolvern

Enligt Sabine Rütten kommer man förmodligen att försöka lösa rost från revolvern. Därefter kan man se hur mycket som finns kvar av pipan. Efter en eventuell provskjutning kommer man att jämföra kulorna med de kulor som sedan tidigare finns säkrade i utredningen om mordet på Olof Palme.

Från det så kallade Mockfjärdsrånet finns en halv kula sparad. Ammunitionen i och tillverkningen av den är identisk med de kulor som användes vid Palmemordet.

Läs mer

Tidigare artiklar:

Simone Söderhjelm, Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln