3, 5 års fängelse för tv-läkaren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-10

Dömdes för våldtäkt av 23-årig patient - båda parterna vill överklaga

Efter en hårt bevakad rättegång föll i dag domen mot plastikkirurgen i Malmö.

Den 53-årige läkaren Carl Troilius dömdes till tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt av en 23-årig patient.

– Jag är nöjd, men kommer överklaga. Han borde fällas för grov våldtäkt, säger kammaråklagare Bo Albrektsson som yrkade på minst sex års fängelse.

Den 53-årige läkaren Carl Troilius dömdes till tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt av en 23-årig patient. I förgrunden på bilden syns mannens advokat Mikael Nilsson.

Plastikkirurgen började gråta när han fick höra tingsrättens beslut att han skulle stanna i häktet efter att rättegången avslutats. Efter en veckas överläggning kom domen - tre och ett halvt års års fängelse för våldtäkt och 180 000 kronor i skadestånd till målsägaren.

Kirurgens försvarare har redan förklarat att domen kommer att överklagas.

- Min klient är dömd på förhand av massmedia, förklarade advokat Mikael Nilsson i sitt slutanförande i Malmö tingsrätt för en vecka sedan.

”En förkrossande bevisning”

Carl Troilius dömdes för att ha drogat och våldtagit en 23-årig patient, som skulle få håret borttaget med laser längs bikinilinjen. Hon gavs narkosmedlet Propofol, vilket är ovanligt vid sådan behandling.

Läkaren var ensam med patienten och behandlingsrummet saknade utrustning för akutinsats om hon skulle drabbas av andningsstillestånd till följd av narkosen.

Kvinnan sov inte, utan uppger att hon hörde och kände vad som pågick, men inte kunde röra sig eller protestera.

Läkarens sperma fanns i hennes slida och trosor.

- En förkrossande bevisning, sammanfattande kammaråklagare Bo Albrektsson i domstolen.

Inte grov våldtäkt

Enligt åklagaren borde tv-läkaren Carl Troilius dömas för grov våldtäkt eftersom han missbrukat målsägarens förtroende för honom som läkare och dessutom försatt henne i en livshotade situation i och med narkosen.

Tingsrätten var oening i sitt beslut - två nämndemän ville döma läkaren för grov våldtäkt och fängelse i fyra år, men domen landade på att våldtäkten rubricerades som brott av normalgraden.

- Tingsrätten tyckte inte att kvinnans situation var livshotande, men där har jag en annan uppfattning, säger Bo Albrektsson.

Åklagaren vill nu att hovrätten prövar målet.

- Jag tycker att den bevisning som finns borde räcka till för att bevisa grov våldtäkt. Dna-spåren i kombination med mannens osannolika berättelser är tillräckligt tungt, säger Bo Albrektsson.

Sperma på fingrarna

Läkaren och hans advokat har serverat förklaringar som ska kullkasta åklagarens beviskedja. De pekar på att Propofol är känt för att kunna ge erotiska hallucinationer och att laserutrustningen ger pulser som kan kännas som samlagsstötar.

Och läkaren menar att sperman måste ha funnits på hans fingrar när han under behandlingen har rört vid kvinnans underliv. Det är en förklaring i flera steg som inrymmer ofrivilliga erektioner till följd av potenshöjande medicinering, onani för att avhjälpa detta och att han råkat klia sig på magen under pågående behandling.

Advokat Mikael Nilsson tycker att domen alltför mycket bygger på kvinnans uppgifter.

- Man kan inte lägga hennes uppgifter till grund för en fällande dom eftersom mycket pekar på att hon haft en hallucination eller drömliknande upplevelse, säger han.

Flera anmälningar

Läkaren häktades i slutet av juni. Sedan dess har fler kvinnor anmält honom för olika former av sexövergrepp. Dessa anklagelser utreds fortfarande och har inte behandlats i rättegången i Malmö tingsrätt.

En dom för våldtäkt kan leda till indragen läkarlegitimation. Socialstyrelsen behandlar dessutom redan en anmälan om läkarens sätt att ge narkos till den 23-åriga kvinnan.

ANNONS