Telia och Tele2 låg nere

Uppdaterad 2012-07-09 | Publicerad 2012-07-08

Telia och Tele2 har tappat kontakten med sina intranät och deras kundtjänst ligger nere, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Det datavirus som hotade att släcka ned tiotusentals datorer i dag har slagit till.

– Jag vet inte hur det här kan drabba samhällskritiska funktioner, men man kan tänka sig att det som är kopplat till bredbandstelefoni och bredband drabbas, exempelvis banktransaktioner kan ha problem, säger en anställd, som vill vara anonym.

Enligt honom sitter nu tusentals anställda sysslolösa på hans arbetsplats, som antingen är Telia eller Tele2.

– Vi kan inte göra någonting. Vi får inga besked om när eller om systemen kommer att börja fungera igen. De säger att de har tekniska problem, sägen han.

– Det sades ju att det här skulle drabba stora företag, och jag antar att även myndigheter kan vara drabbade.

Telia bekräftar att de har problem med intranätet och att det är svårt att komma fram till kundtjänst.

– Vi håller på med felsökning för att se varför vi har problem. Mellan nio och tio hade vi helt stopp till kundtjänst och i vårt interna stödsystem. Nu är det störningar och svårt att komma fram, säger Karin Nordlund, informationsansvarig på Telia.

Enligt Tele2:s presschef Malin Mellberg har Tele2 inga kända störningar varken på sitt intranät eller på sin kundtjänst.

Skumma hemsidor

Trojanen kallas Dnschanger och upptäcktes redan för fem år sedan. Men den har fortfarande stor spridning på datorer runt om i världen. Trojanen ändrar en infekterad dators inställningar till att peka mot några skurkservrar. Servrarna vidarebefordrar sedan surfaren till en rad olika skumma hemsidor. Genom att i hemlighet styra om de infekterade datorernas väg ut på nätet har de ansvariga bland annat kunnat tjäna stora pengar på annonser och spam.

Stängs av på måndag

I november 2011 tog FBI tillsammans med estnisk polis kontroll över trojanens infrastruktur i en operation kallad "Ghost click", men myndigheten har låtit servrarna vara i gång för att inte störa internettrafiken.

I dag klockan nio stängde FBI alla servar och de som är drabbade av trojanen rikserar då att tappa sin internetkoppling.

– De kommer förmodligen försöka rensa de där servrarna innan de sätter på dem igen, säger Tomas Djurling.

Och klockan nio i dag startade problemen på Telia och Tele2, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Håll ditt system uppdaterat

För att undvika att bli drabbad av trojanen uppmanar it-experter vanliga internetanvändare att hålla sin dator uppdaterad med de senaste versionerna av mjukvara.

– Patcha systemet. Håll allting på datorn fräscht. Det är vad du kan göra som privatanvändare, säger Tomas Djurling.

– Uppdatera ditt operativsystem, dina vanligaste program och använd ett aktuellt antivirusprogram, säger David Treiberg på antivirusföretaget F-secure.

Industrispionage

Trojanen var från början framförallt riktad mot stora multinationella företag.

– Sådana här trojaner kan användas till exempelvis industrispionage, säger Tomas Djurling och fortsätter:

– Genom att styra om datatrafiken inom ett stort företag kan en hackare ta del av information som skickas.

Vad kan man göra för att skydda sig mot virus som detta?

– Många företag har dubbla IP-adresser och två pipor ut. Då kan man använda den andra om den första är utsatt för en DOS-attack eller en krasch.

Här kan du testa om din dator är
drabbad