”Inte Zimmerman som skriker på inspelningen”

Publicerad 2012-04-02

Ljudupptagningen kan vara avgörande i Trayvon Martin-fallet

17-årige Trayvon Martins död fortsätter skaka USA.

Nu kommer det senaste beskedet:

Det var troligtvis inte George Zimmerman, kapten för medborgargardet, som skrek efter hjälp på det inspelade samtalet till larmnumret 911.

– Med rimlig vetenskaplig säkerhet kan jag säga att det inte är Zimmerman, säger den kriminaltekniska konsulten Tom Owen som är en av två experter som har analyserat ljudmaterialet åt tidningen Orlando Sentinel.

Obeväpnade Trayvon Martin, 17, sköts till döds på en gata i Florida. Han hade varit och köpt lite godis och var på väg hem den 26 februari, med en luva uppdragen över huvudet och musik i lurarna.

Exakt vad som hände sedan är inte klarlagt men kommer utredas.

George Zimmerman, kapten för medborgargardet i det inhägnade bostadsområde där Martin gick, såg ynglingen och kontaktade polisen genom att ringa 911.

– Den här killen ser skum ut. Han är påverkad eller nåt, sa han till larmoperatören som avrådde honom att följa efter.

Avgörande ljudinspelning

Men Zimmerman struntade i rådet och konfronterade Martin.

Bråk ska därefter ha uppstått och Zimmerman har hävdat att han tvingades skjuta Martin i nödvärn.

En ljudinspelning från tillfället kan bli helt avgörande för hur bedömningen av fallet.

En kvinna ringde nämligen under den regniga februarikvällen i fråga till 911 och berättade att någon ropade efter hjälp i hennes bostadsområde.

Hon var inte ensam om att ringa och slå larm om händelsen. Men hon ringde så tidigt att larmoperatörerna kunde höra de panikslagna skriken och dödsskottet.

Samtalet spelades in.

Inte Zimmerman

Zimmerman har hävdat att det är hans röst som hörs på bandet.

Tidningen Orlando Sentinel har låtit två experter analysera ljudinspelningen. En av dem är Tom Owen, kriminalteknisk konsult och expert på området.

– Jag tog alla skrik och satte ihop dem, och isolerade ljudet från allt annat", säger Tom Owen till Orlando Sentinel.

Sedan jämförde han den inspelade rösten med Zimmermans.

Han och den andre experten menar att det inte är Zimmerman som skriker, utan att det troligtvis är Trayvon Martin som desperat ropar efter hjälp.

Tom Owen understryker dock att han inte kan bekräfta att det är Trayvons röst man hör på inspelningen eftersom han inte hade ett prov av tonåringens röst att jämföra med.

Inte gripen

På grund av Stand your ground-lagen som finns i många amerikanska stater har Zimmerman inte gripits. Lagen ger alla rätt att bruka dödligt motstånd om man känner sig hotad.

Om han ska ställas inför rätta eller ej avgörs av en grand jury, ett organ som i USA kan sammankallas för att avgöra liknande svåra fall, med början den 10 april, har TT tidigare rapporterat.