Bildt: Uppenbart att kemiska vapen använts

Publicerad 2013-08-23

Den misstänkta gasattacken i Syrien måste utredas omedelbart. Det är USA, FN och ytterligare över 30 länder eniga om.

"Det är svårt att komma till någon annan slutsats än att en dödande kemisk substans har använts", skriver Carl Bildt på sin blogg.

Barack Obama har beordrat landets underrättelsetjänster att utreda vad som egentligen hände i Damaskus förort al-Ghuta natten mellan tisdag och onsdag. Över 1 300 människor uppges ha dödats i en attack med kemiska vapen, enligt oppositionen. Bilder och filmer på livlösa män, kvinnor och barn har spridits världen över, och bedöms av flera av varandra oberoende experter som äkta. 

"Ologiskt och fabricerat", svarar den syriska regeringen som slår ifrån sig alla anklagelser om att giftiga gaser ska ha använts.

Bildt: Uppenbar gasattack

USA uttalar sig än så länge försiktigt om anklagelserna och menar att man fortfarande måste "slutgiltigt avgöra" om kemiska vapen använts.

Den svenska utrikesministern Carl Bildt vågar däremot gå steget längre. "Det är svårt att komma till någon annan slutsats än att en dödande kemisk substans har använts i den attack regimens styrkor natten mellan tisdagen och onsdagen genomförde mot detta av oppositionen kontrollerade område", skriver han på sin blogg.

Bildt skriver också att det är uppenbart att kemiska vapen använts vid ett antal tillfällen på olika platser under en längre tid.

FN har kraftigt fördömt massakern i Syrien och kräver en snabb utredning.

– All användning av kemiska vapen överallt, oavsett vem och under vilka omständigheter vore ett brott mot internationell lag. Sådana brott mot mänskligheten resulterar i allvarliga konsekvenser för den skyldige, säger Ban Ki-Moon under ett tal i Seoul i Sydkorea, rapporterar AFP.

Även Ryssland säger sig ha uppmanat Syriens regering att släppa in FN-inspektörer i området för att utreda händelserna.

En miljon barn på flykt

I dag släppte FN också en mycket mörk siffra om krigets barn i Syrien. Sammanlagt har en miljon barn flytt landet, och två miljoner har tvingats på flykt inom landets gränser.

– Det här miljonte barnet är inte bara ytterligare en siffra. Det här är ett verkligt barn som slitits upp från sitt hem, kanske även från sin familj, som står inför fasor som vi bara kan försöka förstå, sa Anthony Lake, chef för FN-organet Unicef i ett uttalande.

Hälften av alla syriska flyktingar är barn och 740 000 av dem är under elva år, enligt FN. Över 100 000 människor uppges ha dött i den över två år långa konflikten, 7 000 av dem var barn.