Våldsamma protester i rysk delrepublik

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-01-17

Rysk kravallpolis använder tårgas mot demonstranter i Bajmak i Basjkirien. Bilden är tagen från ett videoklipp.

Våldsamheter har uppstått i samband med protester i den ryska delrepubliken Basjkirien.

De ovanliga oroligheterna uppstod vid en protest mot att en basjkirisk aktivist döms till ett strängt fängelsestraff.

Grupper av män har drabbat samman med poliser vid en domstolsbyggnad i den lilla staden Bajmak på onsdagen. Bilder som sprids från händelseförloppet visar hur en stor folkmassa möts av rader med kravallpoliser som bär på sköldar, i snö och omkring 20 minusgrader.

I domstolsbyggnaden satt Fail Alsynov, en framstående person inom en aktiviströrelse som tar strid för den basjkiriska minoritetsgruppens rättigheter – och mot kriget i Ukraina och den stora mobilisering som kommit att omfatta många män från den fattiga delrepubliken.

Skadade och gripna

Tusentals personer deltog i demonstrationen. Enligt nyhetssajten Vjorstka var det fler än 3 000.

Både demonstranter och polis har skadats i drabbningarna, enligt Rysslands federala myndigheter, som beskriver det inträffade som ett ”upplopp” där det användes tillhyggen.

Poliserna använde tårgas mot demonstranter och grep tiotals personer, enligt den fristående organisationen OVD-Info, som försöker föra protokoll över den ryska polismaktens ingripanden.

Oberoende ryska medier rapporterar att flera Telegram-kanaler som har följt protesterna har stängts ned.

Redan inför onsdagens rättsliga sammanträde låg internetuppkopplingen nere i området och vägar till domstolen hade spärrats av.

Förbjuden rörelse

Bakom domstolens stängda dörrar dömdes Fail Alsynov till fyra år i straffkoloni för motsvarande hatbrott.

Anklagelsen handlar om att han ska ha fällt ett rasistiskt uttalande vid ett politiskt sammanträde, men han nekar bestämt till detta och säger att myndigheterna avsiktligen har översatt honom fel från basjkiriska.

Alsynov var med och grundade en rörelse som förespråkar basjkirernas rättigheter och språk, och som också har lett protester mot stora gruvprojekt i regionen. Rörelsen har stämplats som extremistisk och förbjudits.

För tre år sedan hade han en ledande roll i demonstrationer mot planer på att öppna kalkstensgruvor i de unika bergsformationerna i Kusjtau i de södra Uralbergen. Myndigheterna backade från gruvplanerna.

Den basjkiriska aktiviströrelsen har sedan tidigare stämplats som extremistisk och förbjudits i Ryssland. I samband med protesterna i Bajmak hängs Fail Alsynov ut som en landsförrädare i regimtrogna kanaler.