Vänsterpartiet i biståndsprojekt kopplat till palestinskt parti som deltog i Israelattack

Publicerad 2023-10-20

DFLP-flaggan. Arkivbild.

Vänsterpartiet har deltagit i biståndsprojekt som finansierat aktiviteter i Palestina.

Medverkande i ett av projekten är det palestinska partiet DFLP, som säger sig ha deltagit i attackerna Israel.

– Vi är förvånade över att DFLP varit med i attackerna, säger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.

Vänsterpartiets biståndsorganisation, Vänsterns internationella forum (VIF), har under flera år gett bidrag till ett projekt som innefattar det palestinska partiet DFLP.

Enligt VIF har DFLP uppgett att man deltagit i attackerna mot Israel den 7 oktober tillsammans med Hamas.

Enligt biståndsorganisationen Sida handlar det om drygt två miljoner kronor som betalats ut mellan 2013 och 2019 till ett projekt på Västbanken. Projektet avslutades 2022.

Satsningen ska ha rört ”fred, demokrati och mänskliga rättigheter”. Genom en palestinsk plattform, kallad AlMuntada, samlas ungdomar från tre politiska partier: DFLP, PPP och FIDA, enligt Sidas presstjänst.

Det är alltså DFLP som säger sig ha deltagit i attackerna mot Israel.

– Vad vi förstår har inte pengarna gått till någon form av aktiviteter kopplade till våld, skriver Sidas presstjänst i ett mejl till Aftonbladet.

Enligt VIF har pengarna till DFLP gått genom ett samarbete med det danska partiet Enhetslistan, som i sin tur skickat pengarna vidare till Palestina.

– Vi såg självklart inte det här komma, men nu behöver vi se över vad som har hänt. Det viktiga nu är att det finns inget som tyder på att de medel som använts i projektet har gått till något annat än projektet. Det handlar om att stärka palestinska ungdomar i mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet, säger Nike Dalskog, generalsekretare på VIF.

Vilken bild hade ni av DFLP när ni gick in i projektet?

– Vi följer Sidas reglemente och våra egna värdegrunder. Vi ingår inte i projekt där vi har någon anledning att tro att deras värdegrund inte skulle vila på demokrati, fredliga metoder, mänskliga rättigheter. Vi har gjort samma bedömning som EU och USA, de är inte uppsatta på någon terrorlista.

Nu öppnar Sida en utredning kring vad som har hänt.

– Sida kommer att be om en redogörelse från Vänsterns Internationella Forum där de utvecklar bakgrunden, vad som hänt och typen av samarbete med de palestinska parterna. Vi kommer sedan att se om detta föranleder eventuella konsekvenser, skriver Sida i mejlet till Aftonbladet.

Vänsterpartiets partistyrelse är VIF:s högsta beslutande organ och Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling sitter som ersättare i VIF:s styrelse.

När Aftonbladet når Svenneling vill han inte svara på några frågor.

– Jag är talesperson för utrikespolitik, men jag tänker inte svara på de här frågorna, säger han.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler svarar i stället på frågor om det som skett.

– Vi tycker att VIF gör ett väldigt viktigt arbete och att det här har varit ett bra projekt. Vi är förvånade över att DFLP varit med i attackera, säger han.

– Vi startar en utredning för att ta reda på hur vi exakt har hamnat i den här situationen. Det är viktigt för oss. Man ska kunna ställa kravet på partier i Sverige att inte på något sätt vare sig verbalt eller på andra sätt uppmuntra till attacker på civila. Det är en viktig fråga.