Bandidosman gripen – misstänkt för tre år gammalt mord på Josef

Publicerad 2023-04-25

Josef knivhöggs till döds för tre år sedan. Mordet har varit ouppklarat men nu har två män häktats.

Trebarnspappan Josef, 33, knivhöggs till döds mitt i centrala Stockholm 2020.

Mordet har varit ouppklarat. Men nu har två män häktats – en av dem är en ökänd Bandidosmedlem.

– Vi har inte kunnat sörja Josefs död förrän nu, säger en nära familjemedlem.

De hade bestämt träff i Tessinparken på Östermalm den 9 oktober år 2020.

Den 33-åriga trebarnspappan Josef hade stämt träff med en nära vän som han skulle möta klockan 18, berättar en familjemedlem för Aftonbladet.

Kort därpå blir Josef brutalt knivhuggen. Han hittades svårt skadad vid ett träd i korsningen mellan De Geersgatan och Strindbergsgatan.

Josef dog till följd av sina skador.

Mordet förblev ett ouppklarat mysterium i flera år. En person i 30-årsåldern anhölls initialt vid händelsen, men släpptes senare.

Nära tre år senare, i slutet av mars, begärdes två män häktade för mordet och medhjälp till mord på Josef. Bland annat häktades mannen som anhölls år 2020.

En av de häktade är medlem i mc-gänget Bandidos. Mannen är sedan tidigare markerad som “farlig” i polisens register, enligt Aftonbladets uppgifter.

Tidigare dömd för försök till mord

Åklagare Frida Gezelius säger till Aftonbladet att de två männen hade kopplingar till Josef.

– Den ena kände honom väl och var kompis med mannen som blev mördad. Det plötsliga framsteget i ärendet beror på att det har framkommit nya uppgifter, men jag kan inte säga vilka, säger Frida Gezelius och fortsätter:

– Jag kan bekräfta att den ena har en koppling till gängkriminella nätverk och är känd inom dessa.

Bandidosmannen är sedan tidigare dömd för grova brott såsom grov misshandel, hot mot tjänsteman, narkotikabrott och brott mot knivlagen, det visar handlingar som Aftonbladet tagit del av.

År 2013 dömdes han även till flera års fängelse för försök till mord.

Sju år senare satt han häktad på nytt efter en explosion vid ett flerfamiljshus på Gyllenstiernsgatan på Östermalm i januari 2020. Explosionen beskrevs som en av de kraftigaste någonsin i Stockholm.

Josef hade tre barn.

En av mammorna till ett av Josefs barn säger till Aftonbladet att det har varit tufft att en mördare har kunnat gå fri efter mordet. Dottern bodde främst med henne.

Veckan innan Josef mördades ville han prata med dottern, berättar hon.

– Han ville prata med sin dotter men hon hade precis somnat. Då sa jag att ni får höras i veckan. Men så blev det aldrig, säger hon.

Josef kom aldrig hem och barnen lämnades med många frågor.

– Det har varit vår högsta önskan länge att mordet ska klaras upp, säger mamman till Josefs dotter.

Josef blev 33 år.

”Var vänner sedan lång tid”

Den andra häktade mannen var en tidigare vän till Josef.

– Vi visste att de två var vänner sedan lång tid tillbaka. Såsom vi förstår det sitter han häktad för medhjälp till mord. Lurade han dit honom? Och varför gjorde han det? Någonstans visste att han kan ha varit delaktig, säger hon.

En annan nära familjemedlem till Josef säger att det är skönt att de äntligen är ett steg närmare att få upprättelse efter Josefs död.

– Vi har behövt upprättelse mest för hans barns skull. Vi har inte heller kunnat sörja Josefs död förrän nu. Rättvisa är till för systemet, jag har förlorat min familjemedlem. Det finns ingen rättvisa i det, säger en annan nära familjemedlem.