Dna-bevis: Kvinna dog på Vasaskeppet

Publicerad 2023-04-05

Här tas prover tas ur skelett på Vasamuseet.

Ett trettiotal personer dog när Vasa gick till botten 1628.

En av dem var kvinna.

När skeppet bärgades 1961 undersöktes kvarlevorna av 16 personer som följde med ner i djupet på jungfrufärden. Då uppgav man att samtliga av det 30-tal som dog var män.

– Genom osteologiska undersökningar har vi kunnat ta reda på en hel del, till exempel deras ålder och hur långa de var. Med hjälp av dna-analyser går det att ta reda på mycket mer om de här individerna, säger Fred Hocker, fil. dr och forskningsledare på Vasamuseet, i ett pressmeddelande.

Sedan 2004 har Vasamuseet samarbetat med institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet som undersökt alla skelett på Vasa för att ta reda på så mycket det går om de olika individerna.

Vasaskeppet bärgas 1961.

Indikationer i flera år

Till att börja med gick arbetet ut på att identifiera om vissa ben var från en särskild individ. AFMES-AFDIL, det amerikanska försvarsdepartementets laboratorium, är specialiserade på dna-profilering.

– Redan för några år sedan hade vi indikationer på att skelett G inte var en man utan en kvinna. Enkelt uttryckt hittade vi inga Y-kromosomer i G:s arvsmassa. AFMES-AFDIL har nu analyserat proverna och vi har fått bekräftat att individen G var en kvinna med hjälp av det nya testet, säger Marie Allen, professor i forensisk genetik på Uppsala universitet, som har lett arbetet.

Vasaskeppet i dag.

Svar inom kort

Inom kort kommer fler resultat av de nya provtagningarna. Man hoppas kunna säga något om hur personerna som dog på Vasa såg ut, vad de hade för hårfärg och ögonfärg och varifrån de kom.

– I dag kan vi få ut mycket mer information från historiska dna-prover än vad vi kunnat tidigare och metoderna förfinas hela tiden. Vi kan till exempel säga om personerna hade anlag för olika sjukdomar och i så fall vilka, eller detaljer som om de hade fräknar och vått eller torrt öronvax, säger Marie Allen.

Totalt fanns 300 soldater och 145 sjömän ombord när Vasa förliste. Bara några få namn är kända, bland dem kapten Söfring Hansson och viceamiral Erik Jönsson som båda överlevde, enligt Vasamuseet.

Följ ämnen i artikeln