Misstänkt för medhjälp till mordet på Liam släppt

Publicerad 2023-11-05

Liam sköts ihjäl i Eskilstuna.

I tisdags anhölls en ung man misstänkt för medhjälp till mordet på 18-årige Liam i Eskilstuna.

Nu har han släppts på fri fot, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

– Det har gått sju månader nu och de har fortfarande inte tagit någon för mordet på min son, säger Liams mamma.

Dagen före påsklovet, den 6 april, sköts 18-årige Liam ihjäl utanför sin gymnasieskola i Eskilstuna.

Eleverna hade precis slutat skolan när skotten avlossades. De misstänkta gärningspersonerna flydde sedan snabbt i väg på elscootrar från platsen.

Flera månader har gått sedan dess, men polisen har fortfarande inte hittat mördaren.

– Det känns förjävligt att polisen inte har kommit längre än så här. Det gäller ett mord som skedde mitt på ljusa dagen, i rusningstrafik, med många vittnen, utanför en skola med mycket kameraövervakning. Det har gått sju månader och polisen har inte tagit fast en enda person för det här, säger Liams mamma.

Misstänkta släppt från häktet

I början av sommaren greps en 17-årig pojke misstänkt för medhjälp till mordet. Men eftersom att han inte är myndig släpptes han från häktet i augusti – samtidigt kvarstår misstankarna mot honom.

I tisdags anhölls en annan ung man, även han misstänkt för medhjälp till mordet. Åklagare Charlotta Tanner begärde honom häktad, men på fredagen beslutade tingsrätten om att släppa honom på fri fot.

– Jag vill inte uttala mig i media om hur vi jobbar eller går vidare. Det är viktigt att de vi ska höra inte har läst om min strategi eller vad jag tycker och tänker i media, säger hon till tidningen Charlotta Tanner till Eskilstuna-Kuriren.

Hon vill inte heller uttala sig om det finns fler misstänkta i ärendet.

 – Just av hänsyn till dem (Liams anhöriga, reds. anm) är det viktigt att jag inte förstör utredningen, säger hon.

Mördaren på fri fot

Några månader innan Liam mördades dömdes han för grovt vapenbrott. Påföljden blev ungdomsövervakning och så snart han släpptes från häktet återvände han till sin skola.

– Han fortsatte gå till skolan, fast han inte behövde det då. Under tiden i häktet fick han upp ögonen för advokatyrket. Han hade bestämt sig för att han skulle plugga juridik och bli advokat, säger Liams pappa.

Men Liams framtidsplaner kommer aldrig förverkligas. För familjens del har tiden efter mordet kantats av sorg, ovisshet och en frustration av att utredningen inte har kommit längre.

– De har gripit två personer som sedan blivit släppta. Är det så enkelt att kunna ta ett liv och sedan komma undan? Hur kan ingen sitta häktad för det här? Hur kan de inte ha fått fram mer bevis? säger Liams mamma.

– Åklagaren tyckte att bevisen räckte i dag för en häktning, men tingsrätten släppte honom. Så hur kan vi som samhälle acceptera att tingsrätten släpper de som är misstänkta för mord, eller misstänkta för medhjälp till mord? Hur ska vi kunna känna oss trygga? fortsätter hon.

Vill inte att det blir ett ”kallt fall”

Sorgen efter mordet på Liam är något som familjen alltid kommer tvingas leva med. Samtidigt känner de en stor oro för att fallet aldrig kommer klaras upp.

Liams mamma hoppas fortfarande på att de kommer få ett svar, och någon slags upprättelse – även om deras liv aldrig kommer bli detsamma igen. 

– Detta får inte bli ett kallt fall. Det får inte gå till så här. Nästa gång kan det vara någon annans barn som mördas. Mordet på min son måste lösas, säger hon.

Aftonbladet söker åklagare Charlotta Tanner.

Följ ämnen i artikeln