Scoutläger avbryts efter tyfonvarning – svenskar flyttas till nytt boende

Linnea Nordström

Publicerad 2023-08-07

Världens största scoutläger i Sydkorea, med över 40 000 deltagare, avbryts i förtid på grund av en tyfonvarning. De svenska deltagarna flyttas nu till ”tyfonsäkra” boenden.

Den sydkoreanska regeringen gick ut med varningen till scouternas världsorganisation på måndagsmorgonen, erfar AFP.

På lägret finns omkring 2200 deltagare, ledare och funktionärer från Sverige.

Lägerplatsen kommer att avvecklas, men lägret fortsätter för deltagarna. De kommer att bussas till Seoul-trakten för att fortsätta vistelsen där.

– Det är en säkerhetsåtgärd som den sydkoreanska lägerorganisationen vidtar tillsammans med staten. Den information vi har fått är att det är inomhusboenden som ska vara säkra om tyfonen kommer, säger Erik Sillén, en av projektledarna för det svenska deltagandet.

USA och Storbritannien är två länder som har avbrutit lägret. Enligt Erik Sillén har det inte varit aktuellt att åka hem till Sverige på grund av vädervarningarna.

– Sverige har tillsammans med övriga länder gjort bedömningen om att fortsätta lägret. Flera av de svenska ungdomarna är besvikna på att lägret på lägerplatsen är slut, men de ser fram emot att fortsätta resan. Stämningen här är på topp.

Världens största scoutläger i Sydkorea med omrking 43 000 deltagare avbryts.

Vädret har tidigare skapat problem för scoutlägret. De svenska deltagarnas ankomst till lägret blev försenad på grund av kraftigt regn som förvandlat lägerplatsen till lervälling.

De första dagarna av lägret drabbades flera hundra personer av värmeslag på grund av det varma vädret. Extra sjukvårdspersonal sattes då in.

– Värmen påverkar oss alla. Den gör att man får ta det lugnare, men vi har många ledare som ser till att alla ungdomar dricker och får skugga. Svenskarna är ovana vid värmen, sa Fredrik Larsson, scoutledare i Kisa och en av de som är med och arrangerar de svenska scouternas resa, tidigare till Aftonbladet.

Lägret är världens största scoutläger med cirka 43 000 deltagare från 158 länder.

Läs mer om lägret här.

Världens största scoutläger i Sydkorea med omrking 43 000 deltagare avbryts.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln