Zelenskyj pressar Kristersson: ”Kraftfull morot”

Publicerad 2023-01-06

Sverige tar över ordförandeskapet i EU.

Då sätter Volodymyr Zelenskyj press på Ulf Kristersson.

– Vi förväntar oss att inleda förhandlingar om Ukrainas anslutning till EU, säger presidenten.

Under fredagen höll Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ett videomöte med statsminister Ulf Kristersson där han tackade för det humanitära stödet och bjöd in till ett privat möte i Kiev.

Men helt nöjd är han inte än.

När Sverige nu tagit över ordförandeskapet i EU:s ministerråd förväntar sig Zelenskyj att man ska kunna skynda på den pågående processen för att Ukraina ska bli en del av unionen. Något Kristersson informerades om under mötet, enligt presidenten.

– Vi förväntar oss att vi under Sveriges ordförandeskap kommer att kunna inleda förhandlingar om Ukrainas anslutning till EU. Detta är en kraftfull morot för vår armé och en gemensam önskan i vårt samhälle. Vi tror att detta kommer att vara ett starkt incitament för enigheten inom EU, säger han i ett uttalande på Telegram.

Volodymyr Zelenskyj.

”Den viktigaste prioriteringen”

I slutet på december beslutade Sverige att skänka ytterligare 200 miljoner kronor till det ukrainska försvaret genom stödfonden som upprättats av den brittiskledda försvarsstyrkan Joint Expeditionary Force

Och Kristersson betonar nu att stödet till Ukraina kommer att vara högsta prioritet under ordförandeskapet.

”Jag underströk för president Zelenskyj att Sveriges militära stöd kommer att fortsätta. För att vi vill, men också för att stödja Ukraina är helt avgörande även för vår egen säkerhet. Tillsammans med andra länder förbereder vi nu kommande steg i detalj”, skriver han på Facebook och fortsätter:

”Vi diskuterade också hur Sverige och EU bäst stöttar Ukrainas närmande till EU och hur uppföljningen av deras framsteg bör gå till. EU kommer också spela en väsentlig roll i Ukrainas återuppbyggnad”.

Statsministern uppger även att mottagandet av flyktingar från Ukraina togs upp under samtalet.

”Det betyder mycket att det finns ett så starkt och brett stöd i det svenska samhället för solidariteten med Ukraina”, skriver han.