Andreas, 33, hittade misstänkt sprängladdning – stor insats

Uppdaterad 2022-12-21 | Publicerad 2022-12-20

Andreas Ståhlgren, 33, hade varit och ätit på Harrys när han såg ett rör med sladdar på trottoaren utanför.

– Jag förstod direkt att det var en sprängladdning, säger han.

Polisen har beslagtagit föremålet efter undersökning av bombtekniker.

Andreas Ståhlgren.

Ett misstänkt farligt föremål hittades på Brunnsgatan i Jönköping på tisdagskvällen. Polisen larmades klockan 21.50 och gjorde en avspärrning i väntan på tekniker från Nationella bombskyddet.

Föremålet låg på trottoaren utanför restaurang Harrys och hotell Savoy. Andreas Ståhlgren var den som hittade det och ringde 112.

– Vi hade varit inne och ätit på Harrys. Jag mer eller mindre snubblade över sprängladdningen. Jag vet vad det är för grejer. När vi bodde på en gård hade vi en entreprenör som sprängde sten. De använde sådana här sprängladdningar, säger han.

Andreas Ståhlgren beskriver föremålet som ett 30 centimeter långt rör med anslutna sladdar.

– Det låg där helt öppet, säger han.

Polisen upprättade en avspärrning på 50 meters radie från den misstänkta sprängladdningen. Strax före klockan 02 under natten mot onsdagen hävdes den efter att bombteknikerna kommit fram och arbetat färdigt på gatan.

– De har oskadliggjort föremålet. Nu har vi tagit det i beslag för teknisk undersökning. En förundersökning om brott mot lagen om explosiva och brandfarliga föremål är inledd, säger Tobias Sundström, befäl vid polisens regionledningscentral.

Följ ämnen i artikeln