Trump stekhet i Iowa

Uppdaterad 2024-01-15 | Publicerad 2024-01-14

Trump är stekhet i iskalla Iowa.

Det visar den senaste opinionsundersökningen inför måndagens primärval i delstaten.

– Jag tror många Iowabor bara rycker på axlarna över de här undersökningarna, säger utmanaren Ron DeSantis till WHO 13 News under söndagen.

Extremkyla drar in över delstaten och hotar att ställa till det med valdeltagandet.

Dagen före starten på primärvalet fryser is i bilarna och kampanjmöten har ställts in på grund av kylan. Måndagen tros bli den kallaste primärvalsdagen någonsin uppmätt – ner mot 29 minusgrader väntas.

Trumps karavan på isisg väg mot Indianola i Iowa under söndagen.

Den senaste valundersökningen visar att Donald Trump är klar favorit i Iowa.

Ex-presidenten är på plats inför valet.

– Jag oroar mig över att folk ska dyka upp. Men samtidigt kollar jag på nyheterna i dag – de säger att Trumpväljarna har så mycket engagemang och hängivenhet. Det sägs att de kommer gå över glas och kommer för att rösta, säger han.

Trump med sina kampanjvolontärer på Hotel Fort Des Moines i Iowa den 14 januari.

Stödet för Trump har ökat under hösten. Från 42 procent i augusti till nuvarande 48 procent.

Inför måndagens premiärvalsstart säger nästan varannan , 48 procent, av de som tänker dyka upp på nomineringsmötet att de vill se honom som Republikanernas presidentkandidat.

Det gör honom mer populär än sina båda största utmanare – tillsammans. Nikki Haley med 20 procent och Ron DeSantis på 16 procent.

Och han verkar gå hem i alla demografigrupper i delstaten. Allra störst stöd har han bland män utan universitetsexamen och de som tjänar mindre än cirka 500 000 kronor om året.

Peppade Trump-supportrar i Iowa under söndagen.

Trumpväljarna i Iowa är också de som är mest taggade på att rösta i primärvalet. Hela 88 procent är ”extremt entusiastiska” eller ”väldigt entusiastiska” över att få lägga sin röst och stötta honom som presidentkandidat.

”Se tillbaka – eller börja på nytt”

Det är en stor skillnad från de som stöttar hans största utmanare Nikki Haley. Bara nio procent av hennes väljare är ”extremt entusiastiska” inför att lägga sin röst på henne.

– Det här valet kommer ned till ett val. Ni har möjligheten att se tillbaka på det förgångna eller fortsätta att framåt och börja på nytt, sa Nikki Haley under lördagen.

Den tidigare FN-ambassadören har störst stöd från universitetsutbildade kvinnor boende förorter. Men även i den demografigruppen leder Trump.

Nikki Haley under ett kampanjevenemang den 11 januari i Iowa.

Nikki Haley har knappat in något på Trump den senaste tiden. Från sex procent i augusti till de 20 procent som i dag uppger att de vill se henne som republikansk president.

Något oväntat har hon stöd från partiobundna med 39 procent och elva procent från demokrater. Båda grupper kan rösta i Iowa, men måste då anmäla sin partitillhörighet på nytt, som republikan.

Men trots stödet ser inte utfallet lovande ut i Iowa.

– Data tyder på att hon ser starkare ut i opinionsmätningen än vad resultatet skulle kunna bli på nomineringsmötet, säger opinionsundersökaren Ann Selzer till Washington Post.

I stället satsar Haley på primärvalet i New Hampshire den 23 januari, enligt tidningen.

Det är rejält vinterväder i Iowa just nu. Ner mot minus 29 grader säger prognosen.

Donald Trump har redan uttalat sin åsikt om sin utmanares chanser.

– Jag känner Nikki väl, hon var min FN-ambassadör och jag ska vara ärlig. Hon hade många svagheter. Många svagheter. Jag tror inte Nikki är stark nog för att vara president, sa han under lördagskvällen.

DeSantis mer poppis än Haley

För Floridaguvernören Ron DeSantis ser stödet bland Iowa-röstare sämre ut, även om han är omtyckt. För trots hans 16 procent ser 58 procent av de tillfrågade honom i ett positivt ljus.

– Jag tror många Iowaner bara rycker på axlarna över de här undersökningarna, säger DeSantis till WHO 13 News under söndagen.

Han slår också Haley i andelen som är entusiastiska över att välja honom.

62 procent är väldigt eller extremt entusiastiska över valet av honom som presidentkandidat. Och hos Iowas starkaste demografigrupp, kristna evangelier, har han 22 procent av stödet, jämför med 51 procent för Trump och 12 procent för Hailey.

Ron DeSantis ligger rejält efter Donald Trump i popularitet.