Nya studien avslöjar världens äldsta kyss − 4 500 år gammal

Publicerad 2023-05-20

Den första kyssen kysstes för 4 500 år sedan i forna Mesopotamien.

Det har ett danskt forskarpar hittat bevis för i en ny studie.

– Det måste ha varit en bra kyss och den har tjänat ett gott syfte, säger Sophie Lund Rasmussen.

Forskarparet Sophie Lund Rasmussen och Troels Pank Arbøll.

Den första dokumenterade kyssen var i dagens Indien för 3 500 år sedan, läste det gifta danska forskarparet

Sophie Lund RasmussenSophie Lundh Rasmussen är zoolog vid WildCRU, Oxfords universitet och Aalborgs universitet i Danmark. Vanligtvis jobbar hon med studier kring europeiska igelkottar. och Troels Pank ArbøllTroels Pank Arbøll är assyrilog vid ToRS, Köpenhamns universitet. Han specialiserar sig inom studier kring forntida mediciner och sjukdomar i forna Mesopotamien..

De två forskarna läste det i en studie om herpesvirus som hittats i gamla skelett. Studien menade att beteendet ’att kyssas’ hade orsakat en ny variant av herpes som spred sig så tidigt som under bronsåldern.

– Ja, vi är ett väldigt nördigt par, säger Sophie Lund Rasmussen till Aftonbladet.

– Vi diskuterade det under en middag. Då sa Troels; ”I studiens bakgrund skriver de att sexualromantiskt kyssande först hände i Indien 1 500 år före vår tideräkning. Jag tror vi kan slå det med 1 000 år, med hjälp av skrivna källor från Mesopotamien.

Hittade bevis i kilskrift

Sagt och gjort. Det danska paret började gräva runt efter bevis på att den första kyssen var äldre. Och i en ny studie som de publicerat i tidskriften Science skriver de att den första sexualromantiska kyssen hände redan för 4 500 år sedan – alltså 1 000 år tidigare jämfört med vad man tidigare trott.

Mesopotamien låg mellan mellan i dagens Irak och Syrien. Området brukar beskrivas som ”civilisationens vagga”. Här utvecklades också det första skriftspråket; kilskrift.

– Troels, min medskribent och make, är specialist på det. Han är assyriolog.

”En erotisk handling”

Baserat på kilskrifter som var skrivna på lertavlor lyckades de hitta bevis för att man faktiskt kysstes – på ett sexualromantiskt sätt – i Mesopotamien.

”I de tidigaste texterna skrivet på sumerernas språk, beskrivs kyssandet som en erotisk handling. Eventuellt en aktivitet som utfördes efter sex. På akkadiska språket kan kyssandet delas in i två grupper. Först en kyss som visar vänskaliga eller familjemässiga känslor. Då beskrivs handlingar av underlägsenhet eller respekt, genom att kyssa fötter eller marken. Den andra kyssen är en erotisk handling med läpparna i fokus”, skriver forskarna.

Vidare hittade man texter som antydde att kyssandet var något som gifta par gjorde.

– I alla kulturer kysser man inte varandra på ett sexualromantiskt sätt, men det verkar som att beteendet var rätt så vida utspritt i den forntida världen. Och kanske till och med innan det, säger Sophie Lund Rasmussen.

En forntida mesopotamisk relief som föreställer ett par som kysser varandra. Reliefen finns i dag i British Museum.

Därför kysser vi varandra

Hur var den första kyssen tror du?

– Haha, ja, den måste ha varit bra och den har tjänat ett gott syfte eftersom beteendet att kyssas har funnits sedan dess.

Enligt forskning finns det tre huvudsakliga orsaker till varför människan började kyssas. Lund Rasmussen förklarar dem:

  1. För att utvärdera en potentiell partner genom kemiska aspekter, som saliv och andedräkt. Föreställ dig att du kysser en person med riktigt dålig andedräkt – har den personen god hälsa om personens tänder är ruttna? Du skulle vilja ha en stark och hälsosam partner att föra dina gener vidare med.
  2. För att förmedla känslan av anknytning och för att komma varandra närmare.
  3. För att underlätta sexuell upphetsning.

Kanske bara luktade på andedräkten

Parets studie visar att den äldsta dokumenterade sexualromantiska kyssen gjordes för 4 500 år sedan. Det finns uppgifter om att de forna egyptierna också kysste varandra. Men källorna som finns bevarade är otydliga.

– Frågan är om de luktade på varandras andedräkter, gnuggade näsor eller om de kysstes. I de mesopotamiska källorna finns det mindre tvivel om att de faktiskt kysstes.

Schimpanser och bonoboner kysser också varandra av sexualromantiska skäl. Det menar Sophie Lund Rasmussen att är ett tecken på att beteendet att kyssas kan vara äldre än 4 500 år.

– Jag tror att kyssandet har funnits under en väldigt lång tid. Kanske, om vi har tur, hittas det ny spännande bevisning i framtiden. Tänk en grottmålning med människor som kysser varandra. Det skulle vara häftigt.

Sophie Lund Rasmussen är till vardags zoolog och forskar om europeiska igelkottar.