Sparkrav i Hörby: Lärarnas kaffe dras in

Publicerad 2024-02-07

Maria Westlund, ordförande för Sveriges lärare i Hörby.

På Georgshillsskolan i Hörby erbjuds lärarna inte längre kaffe på sina raster.

De stora sparkraven som Hörby kommun ställs inför påverkar lärarnas arbetsmiljö menar Maria Westlund, ordförande för Sveriges lärare i Hörby.

– Sånt här ger läraryrket ett dåligt rykte. Det gör att det ses som ett oattraktivt yrke, säger hon.

Förra veckan fick lärarna på Georgshillsskolan beskedet att deras kaffe dras in. Vilket Skånska dagbladet först rapporterade om.

– De flesta av oss har inte så höga löner. Vi jobbar i en ganska tuff miljö. Kaffestunderna har varit något vi kunnat samlas kring. Det har varit socialt. Skolan har en massa smårum och det är inte alla som går till lärarrummet annars, säger en av lärarna till tidningen.

En av lärarna som Aftonbladet pratat med säger att det är tråkigt och anser att det är en märklig prioritering att ta bort just kaffet.

– Kaffedrickandet måste ju vara en rätt liten del i budgeten egentligen så det känns märkligt att dra undan kaffet från oss.

Utöver en ilska och frustration bland lärarkåren tror läraren även att samarbete och kommunikation mellan kollegorna kommer att bli lidande – då den naturliga knytpunkten i lärarrummet försvinner.

Lärarna på Georgshillsskolan får inte längre gratis kaffe.

Prioriterar kärnverksamheten

Mikael Persson, en av skolans rektorer, förklarar att beslutet tagits efter att skolans ekonomi krympt och att de behövt göra prioriteringar.

– Vi har en ekonomisk ram att förhålla oss till och inom den ramen så väljer vi att prioritera kärnverksamheten. Och då är det kaffet som vi valt att dra in på. Vi har dragit in lite här och lite där. Men när man gör prioriteringar så gör man det där det svider minst, säger Mikael Persson.

Hur stora besparingar Georgehillsskolan behöver göra vill han inte svara på i detalj, men han säger att ”det är en avsevärd summa”.

– Det är tråkigt att det ska behöva bli så. Vi har den här ekonomiska ramen som vi måste försöka förhålla oss till, säger Mikael Persson.

”Enorma besparingskrav”

Enligt Maria Westlund, ordförande för Sveriges lärare i Hörby, behöver Hörby kommun spara in cirka 20 miljoner under 2024.

– 20 miljoner. Det är enorma besparingskrav i kommunen och kaffekostnaden är en liten droppe i havet. Det är småsummor de sparar in men det skapar ilska hos personalen. Det minskar trivselfaktorn och det blir till en väldigt oattraktiv arbetsgivare, säger Maria Westlund.

Hon befarar att ytterligare besparingskrav kan komma att presenteras på flera skolor i kommunen med tanke på de stora summorna som måste strypas.

– För mig är det här symptom på någonting. Att mer kommer att ske, vad drar man in på efter det här? Det är mycket pengar för en liten kommun och om så mycket pengar verkligen ska sparas in så skulle det påverka arbetsmiljön något enormt.

Men Maria Westlund ser ändå något positivt med att kaffet dras in eftersom det enligt henne tydliggör hur ansträngd ekonomi hotar lärarnas arbetsvillkor.

– Sådana här neddragningar gör det tydligt att det finns stora besparingskrav och det lyfter upp ämnet på dagordningen. Det blir uppenbart för medborgarna om hur verkligheten för lärarna ser ut. När man inte ens kan få kaffe på sin arbetsplats. Vart ska det sluta då? säger Maria Westlund och fortsätter:

– Det är människor vi jobbar med. Och lärare är människor. Det ska inte behövas prioriteras på det sättet, säger Maria Westlund.

”Det behövs mer pengar till skolorna”

Hon anser att mer pengar måste fördelas till skolorna i Sverige.

– Det som sparas in nu kommer bli en ännu större kostnad i framtiden. De eleverna som går nu kommer behöva gå en skolgång med besparingar och då kommer de ha det svårare att lyckas.

Maria Westlund tror att besparingskraven kan komma att påverka studieresultaten.

– Studieresultaten kommer bli lägre. Det är en följd av besparingarna eftersom att lärarna inte får lika mycket tid med barnen. De ges inte möjligheten att i sin tur ge det stöd och undervisning som eleverna behöver.

Följ ämnen i artikeln