Interna kritiken mot regeringens nya förslag: ”Dummaste hittills”

Publicerad 2023-05-04

Regeringen vill se ett höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare.

Men förslaget möter hård kritik, både av näringslivet och MUF.

– Detta är det dummaste förslaget från regeringen hittills, säger MUF:s förbundsordförande Douglas Thor.

Det var på en pressträff under torsdagsmorgonen som migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) meddelade regeringens och Sverigedemokraternas förslag om att en arbetskraftsinvandrare ska tjäna minst 26 560 kronor per månad.

Det tidigare kravet var en lön på minst 13 000 kronor.

Personer som berörs av förslaget är från så kallat tredje land, och syftar till att minska arbetskraftsinvandringen till de lägst betalda yrkena.

Men regeln, som är tänkt att träda i kraft 1 oktober i år, har redan mött starkt kritik, bland annat från Moderata Ungdomsförbundet och Svensk Näringsliv.

”Bästa biståndspolitiken”

MUF:s förbundsordförande Douglas Thor, säger till Aftonbladet att om regeringen tror att jobben kommer att gå till Sveriges arbetslösa istället, så tror de fel.

– Regeringen slår undan benen för tusentals svenska företag i syfte att komma åt… ja, vad vill man ens komma åt egentligen?frågar han sig och säger vidare att ”människor får komma hit och jobba för vad som är lyxlöner i deras hemländer”, vilket Douglas Thor menar ”är den bästa biståndspolitiken.”

Maria Malmer Stenergard, Camilla Mårtensen, Magnus Persson och Ingemar Kihlström på pressträffen.

– För dem som kommer hit är 13 000 inte en skitlön. För dem är detta som ett jobb på en oljerigg – tufft, intensivt och välbetalt.

Han konstaterar att man istället för att rikta in sig på den del av arbetskraftsinvandringen som inte fungerar, nu riskerar att sänka hela det övriga systemet.

– Den stora förloraren i det här är Sverige. Detta är människor som bygger vårt land starkare, men det här förslaget handlar bara om lathet från regeringens sida. Visst, det finns ett missbruk idag och det bör man attackera, men det är inte så pass allvarligt att man ska gå på hela arbetskraftsinvandringen.

– Bara för att vissa personer kör rattfulla i trafiken så ska man ju inte förbjuda alla bilar för det.

”Är en myt”

Även Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson är kritisk till förslaget, som hon menar är ”ett kraftfullt slag i luften” och ett ”ingrepp i lönebildningsmodellen”.

”Politiken saknar mandat att sätta en sådan nivå eftersom svensk lönebildning sköts av arbetsmarknadens parter. Dessutom är förslaget ett ineffektivt sätt att komma åt missbruk inom systemet för arbetskraftsinvandring”, skriver hon i en kommentar.

MUF:s förbundsordförande Douglas Thor.

Vidare säger Karin Johansson att arbetskraftsinvandrare medför viktig kompetens till näringslivet, och att möjligheten att kunna rekrytera internationell kompetens är mycket viktig för konkurrenskraften.

”Redan idag finns en risk att Sverige halkar efter i den gröna omställningen då det saknas kompetens på området”.

Hon konstaterar även att arbetskraftsinvandrare redan idag klarar sin egen försörjning och i princip aldrig får något ekonomiskt bistånd.

”Arbetskraftsinvandrare tar inte jobben från svenskar, det är en myt. Tvärtom skapas fler jobb”.

Levande diskussion inom partiet

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard säger till Aftonbladet att den föreslagna reformen är en del i regeringens arbete med att fokusera på den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen.

– I dag kommer det ju människor hit som försörjer sig på att jobba med städ och snabbmat, samtidigt som vi har människor här som inte kan försörja sig själva.

Stenergard är varken förvånad över ungdomsförbundets kritik eller orolig för att den skulle kunna skapa en spricka inom partiet.

– Det är välkänt att de har en annan inställning. Det är en diskussion som är högst levande inom partiet.

Ett höjt försörjningskrav skulle inte heller påverka den svenska modellen om löner, som Svenskt Näringsliv oroar sig för, menar migrationsministern.

– Där går vi inte in. Förslaget är en del av en omfattande bidragsreform som vi kommer gå fram med, säger hon.

Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson.