ÖB stöttar Staaf efter polisskandalen

Publicerad 2022-12-14

En skandal skakar högsta ledningen inom polisen i Sverige.

Överbefälhavare Micael Bydén uttrycker nu sitt stöd till sin partner och en av de inblandade poliserna Linda H Staaf.

– Min roll i det här är snarare att vara ett stöd till en person som är hårt pressad, säger Micael Bydén i SVT:s 30 minuter.

Högsta polisledningen i Sverige skakas av en skandal.

Detta efter att Expressen avslöjat härvan kring Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och Linda H Staaf, chef över underrättelseenheten på polisen Nationella Operativa avdelning, Noa.

Överbefälhavare Micael Bydén, som har ett förhållande med Linda H Staaf, kommenterar nu den senaste veckans händelser.

Bland annat säger Bydén att hans roll är att ge stöd till en person som han tycker väldigt mycket om.

– Vad som finns bakom det här och det som nu hanteras måste få hanteras av en annan myndighet och det är Polismyndigheten, säger Micael Bydén i SVT:s 30 minuter.

Överbefälhavare Micael Bydén stöttar Staaf efter polisskandalen.

”Är inte naiv”

Han får även frågan om han kände till uppgifterna som framkommit den senaste tiden samt om han meddelade sin uppdragsgivare om det.

– Om man pratar om mig som person och mitt säkerhetsarrangemang och säkerhetsprövningar hanteras ju jag precis på samma sätt som alla andra höga chefer som har en särskild säkerhetsprövning. För det har inte varit någon dold relation med Linda. Det här har jag då skäl att anmäla i min säkerhetsorganisation, man har tittat på det här, man har gjort en bedömning och vidtagit vissa rutinåtgärder som jag inte tänker gå in på.

Micael Bydén säger att hans roll är att stötta en person som han tycker väldigt mycket om.

Linda H Staaf, chef över underrättelseenheten på polisen Nationella Operativa avdelning, Noa.

– Min roll i det här är snarare att vara ett stöd till en person som är hårt pressad, säger Micael Bydén.

I programmet säger Micael Bydén även att han förstår att frågan är uppe.

– Jag tycker att frågan är högst relevant. Jag kan konstatera då att allt jag gör, allt jag säger och utsätts för i min roll kan ha en påverkan på förtroendet för mig som person men också påverka förtroendet för min organisation, säger Micael Bydén och fortsätter:

– Jag är inte naiv, jag förstår det. I det här fallet kan jag delge det jag har gjort och jag hoppas att både min personal och allmänheten ser det här för vad det är och mer har jag inte att säga.

Thornberg: Påverkar polisen negativt

Rikspolischefen Anders Thornberg kommenterade tidigare på onsdagen skandalen inom polisen.

Thornberg sa att polisens förtroende har påverkats negativt av den senaste tidens medierapportering, rapporterar Ekot.

I ett mejl skriver han att ett högt förtroende hos allmänheten är viktigt för att polisen ska kunna klara sitt uppdrag och det viktiga nu är att allt genomlyses och kommer upp på bordet.

Rikspolischefen Anders Thornberg.

Den senaste skandalen inom polisen handlar om avslöjanden om anmälningar och misstänkta jävsituationer i polisledningen. Mats Löfving polisanmäldes förra året för tre olika brott; Grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande som ska ha begåtts mellan januari 2015 och november 2021.

Det utpekade brottsoffret var Linda H Staaf som bland annat hade uttryckt oro för sin egen säkerhet. 

Hade en relation

Efter avslöjandena kom uppgifter om att Mats Löfving, som då var chef för Noa, på egen hand anställde Linda Staaf som underrättelsechef trots att hon inte uppfyllde kriterierna. 

 Efter att hon anställdes inledde de två en relation. I samband med att förhållandet uppdagades inledde Särskilda åklagarkammaren en förutredning om misstänkt jäv mot Löfving, men någon förundersökning inleddes aldrig. Efter publiceringarna i början av december kunde Aftonbladet avslöja att den utredningen nu återupptas.