Putins fiender stoppades på väg till Sverige: ”Dör om ni åker till Göteborg”

Publicerad 2023-09-21

GÖTEBORG. De ryska journalisterna dödshotades på väg till Göteborg.

Resan avbröts när både hotellbokningen och sittplatsen på flyget läckt.

Nu pekas den ryska säkerhetstjänsten ut.

– Galna, farliga människor vet hur man hittar mig, säger Alesja Marochovskaja till Aftonbladet.

Över 2 000 journalister från hela världen har tagit sig till Göteborg för den internationella konferensen i grävande journalistik.

Men två namn saknades på deltagarlistan, meddelade ordföranden David E Kaplan, vid sitt välkomsttal.

– Två journalister kunde inte ta sig hit i dag, de fick höra att de skulle dö om de reste till Göteborg.

Detaljer om hunden

Irina Dolinina och Alesja Marochovskaja som är reportrar på den ryska oberoende nyhetssajten Istories har i flera månader fått motta mejlhot från den ryska signaturen ”Jevgenij P”.

För Alesja har det handlat om kusliga detaljer gällande hennes privatliv – och de speciella ljuden hennes hund gör när de är ute och promenerar.

– Först skrev de att de visste var jag bor och det var oroande för det är ingen information man hittar i öppna källor. Sen flyttade jag några månader senare, då fick jag ett nytt mejl om att de skulle hitta mig var jag än bodde, säger hon och fortsätter:

– De hade också detaljer om de konstiga ljuden min hund, som har problem med andningen, gör när vi är ute och går. Jag vet inte om de följt efter oss.

Irina Dolinina.

”Åk inte till Göteborg”

Fem dagar före grävkonferensen i Göteborg skruvades tonläget upp ytterligare och i de nya mejlen uppmanades de två reportrarna att inte resa till Sverige.

– Det stod: ”Du vet vem det här är ifrån. Åk inte till Göteborg, vi vet hur vi hittar dig”. Det fanns information om vilket hotell jag bodde på och detaljer som vilket nummer jag hade på sätet på flyget, säger hon och fortsätter:

– Det är information som hämtats på så hög nivå. En person vi arbetar med som jobbat inom underrättelsetjänsten i 15 år säger att det mesta pekar på Ryssland. De har tillgång till flyginformation i Europa, det kommuniceras mellan länder. Det går att sätta notiser så man ser när någon bokar en resa.

Alesja Marochovskaja

”Galna, farliga människor”

Irina Dolinina och Alesja Marochovskaja bestämde därefter att det var bäst att avboka resan.

– Det finns alltid en procent som är något mer än ett hot. Om de ville skada, döda eller förgifta oss hade de inte skickat ett meddelande. Vi tror att det är ett psykologiskt hot. Men det var bättre att stanna hemma än att sätta oss själva och alla runt oss i fara, säger Alesja.

Hur mår du nu?

– Inte bra. Det är svårt för man känner sig inte säker. Galna, farliga människor vet hur man hittar mig. De har övertaget. Men vi försöker hålla oss säkra och fortsätta arbeta. Jag tror den största anledning är att de vill hindra oss från att jobba i och rapportera om Ukraina.

”Är chockerande”

Istories grundare och chefredaktör, Roman Anin, som fick resa till Göteborg på egen hand, säger att hoten kommit in under lång tid men att det var först nu man berätta om dem offentligt.

– Vi har behandlat det som en del av jobbet, särskilt i samband med Rysslands invasion av Ukraina kändes det olämpligt att prata om hot då journalister i Ukraina har det mycket värre. Men nu kände vi att vi ville varna andra journalister och aktivister som är fiender till Putins regim. Att den ryska säkerhetstjänsten har tillgång till flyginformation inom EU det är en väldigt stor risk för Putins fiender, säger han och fortsätter:

– Det är nivån på informationsinhämtning som är så chockerande. Var kan man hitta data om vilket säte någon sitter på i planet?

Vet ni varför de utsatts för de här hoten?

– För att de gör ett bra jobb. De granskar den ryska armén i Ukraina, gör filmer som är populära i Ryssland, som kan förändra landet. Det är fantastisk journalistik.

Följ ämnen i artikeln