Löftet från statsministern: Bidragsreform ”av historiska mått”

Publicerad 2023-06-28

Ulf Kristersson utlovar bidragsreformer ”av historiska mått” som ska lanseras av den borgerliga regeringen.

– Vår tids stora arbetslinjeproblem handlar om de som skulle kunna jobba men som inte gör det alls eller jobbar alldeles för lite, säger statsministern.

Strax efter talet i Almedalen träffade statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) media under en presskonferens. Temat för träffen var Moderaternas prioriteringar i den kommande höstbudgeten, som ska förhandlas under sensommaren.

Enligt Ulf Kristersson kommer M att prioritera tre saker: välfärden, rättsväsendet och försvaret. Men liksom förra budgeten färgas även nästa års budget av den höga inflationen, säger statsministern.

– Den grundläggande planen ligger fast. Bekämpa inflationen, lärdomar från 70-, 80-, 90-talens kriser är ristade hos oss. Återupprepa inte misstagen, säger Ulf Kristersson.

Samtidigt utlovar statsministern att den så kallade arbetslinjen ska stärkas. Det innebär att de personer som försörjs med bidrag kommer att åläggas högre krav.

– Vår tids stora arbetslinjeproblem handlar om de som skulle kunna jobba men som inte gör det alls eller jobbar alldeles för lite, säger Ulf Kristersson och tillägger att reformen ska vara ”av historiska mått”.

Finansministern utlovar att regeringen kommer att ge stöd till kommuner och regioner som nu står inför tuffa ekonomiska tider. Hur stort stödet kommer att bli vill hon däremot inte säga.

– Vi kommer att göra vår del, vi kommer att stärka verksamheterna framöver.

Samtidigt vill finansministern att de överskott som regioner upparbetat under högkonjunkturen nu ska användas till välfärden. Statsrådet ser alltså framför sig att staten skjuter till en del, men att regioner använder det torra krut som sparats under de goda åren. Men nu gäller det att prioritera bland utgifterna, slår Elisabeth Svantesson fast.

– Vi ser vad som händer och vi tänker agera. Kommuner och regioner har en väldigt viktig egen läxa att arbeta och göra, att effektivisera och prioritera. När man hör hur Stockholm funderar på en ganska dyr arena för Eurovision vore det bättre om de lägger pengarna på skolan, säger finansministern.

– Det här måste vi göra tillsammans.