Eliaz, 15, satt längst fram i olycksvagnen i Jetline: ”Hjulet flög förbi mitt huvud”

Publicerad 2023-06-26

Eliaz, 15, såg fram emot en söndag på Gröna Lund med sin familj.

Dagen slutade i total katastrof med en dödsolycka på berg- och dalbanan Jetline.

Nu berättar Eliaz om skräcken när han och familjen satt i Jetlines första vagn.

– Det gick från full hastighet till noll på bara en sekund, säger han.

Redan vid öppning klev Eliaz och hans familj om fem personer in på Gröna Lund – fulla av förväntan inför dagen. Det skulle bli ett mysigt avslut på besöket hos morbrodern och kusinerna i Stockholm. Åkband hade inhandlats för att kunna få ut så mycket som möjligt av upplevelsen.

– Vi åkte det vi kände för. Vi åkte Monster och Ikaros några gånger och så hade vi åkt Jetline en gång. Jag tror att det var ungefär en timme innan olyckan, säger Eliaz.

Medan mamma och lillebror väntade på marken köade Eliaz och hans pappa samt lillasyster för ett andra åk i berg- och dalbanan Jetline. Siktet var inställt på de främre platserna i vagnen.

– Jag satt själv i vagnen längst fram och så satt min pappa och syster i vagnen bakom mig, berättar Eliaz som redan i början av färden kände att något inte stod rätt till.

Flög runt på sätet

– Redan när vi åkte ut från plattformen så tyckte jag att det skakade ovanligt mycket och lät lite konstigt. Sedan åkte vi upp till den högsta punkten och ned igenom en tunnel och när vi kom ut så ryckte det mer än vanligt och kändes jättekonstigt.

Eliaz berättar hur passagerarna flög runt på sätet, mer än vad man brukar göra.

Själva händelseförloppet precis innan olyckan minns han glasklart.

– Det var på raksträckan precis innan kurvan där olyckan hände som vagnarna började rycka och hoppa. Först kom ett ryck och sedan ett till och så blev det snabbare och snabbare. Det var kanske fem eller tio skakningar. Till slut flög hjulet på min vagn av och flög förbi mig på min vänster sida och höll på att träffa mig i huvudet.

Därefter blev det tvärstopp och total panik utbröt.

– Det gick från full hastighet till noll på bara en sekund. Först förstod jag inte vad som hänt men när jag kollade bak såg jag hur flera personer var skadade. Någon hade slagit i huvudet, någon blödde från munnen och en vagn låg halvt av spåret.

Eliaz berättar om paniken i Jetline vid dödsolyckan.

”Var kaos”

– Det var kaos. Folk började skrika på hjälp så högt de kunde då de trodde att tåget skulle ramla av spåret och att vi alla skulle ramla ned och dö.

Eliaz berättar att han inte såg när några av medpassagerarna flög ur vagnarna och hamnade på marken men säger att han senare förstod att något allvarligt hade hänt.

Han såg dock hur en man hamnat på en balk där han febrilt klamrade sig fast.

– De som hamnade på marken satt längre bak på tåget.

Trots att det rådde panik och kaos vittnar Eliaz om hur passagerarna försökte lugna varandra i väntan på hjälp.

– Jag var nojig att ramla ned eftersom min vagn hängde halvt utanför. Men jag försökte hålla mig lugn och inte skrämma upp mig själv för mycket. Jag försökte sitta så still jag bara kunde då vagnarna skakade när flera rörde sig.

Han uppskattar att de fick hjälp inom 20–30 minuter.

– Eftersom att min vagn var den med mest problem så fick jag hjälp först.

Bröt tummen

Nere på marken väntade ambulanspersonal som tog hand om de skadade.

– Jag kände bara att jag var glad att vara av karusellen, det var min första känsla.

När olyckan inträffade slungades Eliaz fram i vagnen med sådan kraft att han bröt tummen. Utöver det fick han smärtor i bröst, ben, nacke och ryggen.

Den dramatiska händelse har satt djupa spår i 15-åringen.

– Jag vet ärligt talat inte om jag kommer att åka någon karusell igen. Framförallt inte någon berg- och dalbana. Man tänker ju att något sådant här inte ska kunna hända, framförallt inte på ett så pass stort ställe som Gröna Lund. Det är väldigt hemskt, jag tycker verkligen synd om dem som ramlade av.

Bara en vecka tidigare hade Eliaz varit på Gröna Lund och åkt Jetline.

– Redan då tyckte jag att den kändes lite extra ryckig.