Läkaren om antibiotikabristen: ”Det är väldigt bekymmersamt”

Publicerad 2023-08-21

Det råder brist på flera olika typer av penicillin.

Leveransen av bland annat Kåvepenin är inte tillräcklig för att möta efterfrågan.

– Vi har varit bortskämda i Sverige och har alltid haft god tillgång till läkemedel men det kan ändras framöver, säger infektionsläkaren Rolf Gustafsson.

Det första larmet om antibiotikabristen kom in i januari i år. Leverantörerna anmälde till Läkemedelsverket att vissa penicillinprodukter är slut. Nu, flera månader senare är läget fortfarande detsamma.

– Vi har ett antal pågående restsituationer, vissa produkter från vissa leverantörer är slut. Man kanske behöver gå till flera apotek för att hitta det man behöver, säger Maria Wanrud, gruppchef på Läkemedelsverket.

Flera typer av Kåvepenin har i sommar restnoterats hos Läkemedelsverket. Det innebär att leveransen av läkemedlet inte är tillräcklig för att möta efterfrågan.

Kåvepenin används för att behandla olika typer av bakteriella infektioner som till exempel bihåleinflammation, öroninflammation och lunginflammation.

– Det är väldigt bekymmersamt. Penicillin är en av grundpelarna i antibiotikabehandling av många infektionssjukdomar, framförallt luftvägsinfektioner. Det handlar om sjukdomar som drabbar både vuxna och barn, säger infektionsläkaren Rolf Gustafsson.

Rolf Gustafson.

”Väldigt olyckligt”

Mellan januari – juli hade 85 fall av invasiva streptokocker rapporterats in bland barn under tio år. Fyra av dessa barn har dött.

– Streptokocker är smittsamma och behandlas huvudsakligen med penicillin, där behöver man sätta in rätt behandling direkt, säger Gustafsson och fortsätter:

– Vi närmar oss vinterhalvåret, influensa, RS och andra sjukdomar sprider sig mer då. Det är en jobbigare period vad gäller luftvägsinfektioner och då kommer även efterfrågan på Kåvepenin öka. Det är väldigt olyckligt.

Hur ser prognosen ut?

– Några beräknas vara tillbaka redan nästa vecka, några om några månader och några vid årsskiftet. Men det är en prognos, det kan ändras till både det bättre och det sämre längre fram, säger Wanrud.

”Kan få konsekvenser”

Vid en behandling med Kåvepenin riktar penicillinet sig mot de skadliga bakterierna och lämnar de goda, förklarar Gustafsson.

– När det är brist på Kåvepenin kan patienterna få starkare typer av penicillin som kan påverka de goda bakterierna också. Det finns då en risk att bakterierna blir motståndskraftiga, då blir de farliga och förvandlas till fiender istället. De kan göra att man blir mycket allvarligt sjuk och blir svårare att behandla. Att det är brist kan få konsekvenser, säger han.

Har man börjat skriva ut annat penicillin med bredare spektrum?

– Vi har inte fått några signaler på att det skulle vara så, det finns kvar av vanligt penicillin och det finns inga indikationer på att det skulle ta slut den närmaste tiden, säger Wanrud och tillägger:

– Om en styrka skulle ta slut helt så kan man behöva skriva ut andra styrkor och ändra doseringen, ett nästa steg är att skriva ut penicillin med bredare spektrum. Men på grund av eventuell resistensutveckling vill man inte göra det under längre tid.

Enligt Maria Wanrud är det främst brist på penicillin 1-grams tabletter, till exempel Kåvepenin. Men att det finns flera andra alternativ med samma inverkan.

– När det gäller vanligt penicillin så finns det i många olika styrkor och förpackningsstorlekar. Men det finns även flera alternativ, det finns flera olika märken och leverantörer, Kåvepenin är bara ett märke. Det är som bilmärken, att till exempel Volvo är slut men det finns andra bilmärken, säger hon.

Följ ämnen i artikeln