Fotvandrade till Iran – kastad i fängelse

Uppdaterad 2018-03-16 | Publicerad 2018-03-15

Kamran Ghaderi från Fagersta har fotvandrat från Sverige till Iran.

Nu uppges han ha fängslats anklagad för att ha förolämpat landets regim.

– Jag vet att han dömdes i en domstol, men inte hur långt straffet är, säger en nära anhörig.

Följ ämnen
Iran

Kamran Ghaderi bröt upp från livet i Fagersta för drygt ett år sedan. Efter att ha rehabiliterats från en svår olycka bestämde han sig för att vandra hela vägen till hemlandet Iran. Syftet var att skapa uppmärksamhet för situationen i hemlandet.

Gripen två gånger

Efter att ha gått till fots genom Europa passerade han gränsen mellan Turkiet och Iran den 18 februari i år. Redan när han anlände till Iran greps han på grund av att han bar på landets gamla flagga som är förbjuden sedan revolutionen 1979.

Kamran Ghaderi släpptes igen efter 24 timmar, men den sjunde mars i år greps han igen i staden Bostan Abad. Nu har han ställts inför rätta misstänkt för uppvigling mot den iranska regimen.

Hans familj har varit i kontakt med ett vittne som följt rättegången.

– Det vi vet är att han anklagas för att ha förolämpat det iranska ledarskapet, samt att han ska ha bildat en politisk grupp, vilket inte alls stämmer, säger en anhörig.

Kamran Ghaderi har gått 600 mil från Sverige till Iran. Nu uppges han ha dömts till fängelse i hemlandet.

Dömts till fängelse

Rättegången mot Kamran Ghaderi ska ha ägt rum utan att han hade något juridiskt ombud.

– Han har dömts till ett fängelsestraff, men vi vet inte hur länge. Jag har ingen möjlighet att kontakta honom.

Kamran Ghaderi har tidigare berättat för radioprogrammet Verkligheten att han räknat med att han skulle bli fängslad i Iran.

– Hela tanken var från början att jag ska gå en så lång vandring och kliva in i Iran och bli en gnista till en revolution. I Iran kommer jag bli fängslad med en gång.

Kamran Ghaderi kom till Sverige när han var 15 år. Han flydde Iran för att undkomma den obligatoriska militärtjänstgöringen under kriget mot Irak.

– Han valde att aldrig söka svenskt medborgarskap för han såg sig i första som en exiliranier, säger en familjemedlem.

”Mycket svårarbetat”

Familjen har varit i kontakt med UD som inte har lyckats få kontakt med Kamran Ghaderi.

”De skickade en officiell begäran till lokala myndigheter i söndags och bad om information men har inte fått någon återkoppling,” skriver UD i ett mejl till familjen.

I samma mejl skriver UD att ärendet är mycket svårarbetat på grund av att Iran inte erkänner dubbla medborgarskap eller permanenta uppehållstillstånd. Det har inget legalt värde i landet, och iranska myndigheter ser endast till det iranska medborgarskapet.

”Därför är det svårt för ambassaden att begära information och konsulärt tillträde, något som är brukligt i de flesta andra länder.”

– Som det är nu vet vi inte om vi kommer att få prata med honom i morgon eller om en vecka eller aldrig mer, det känns fruktansvärt, säger familjemedlemmen.

UD:s presschef Patrik Nilsson säger till Aftonbladet att UD känner till fallet och tar det på stort allvar, men Iran har inte besvarat Sveriges förfrågan om ärendet.