Exil-ryss hittad död i London – anti-terrorpolis inleder utredning

Uppdaterad 2018-03-19 | Publicerad 2018-03-13

Nikolaj Glusjkov, 68, har hittats död i sitt hem i London där han levde i exil.

Nu har brittisk anti-terrorpolis inlett en utredning med anledning ”dödsfallet av en man i 60-årsåldern”, uppger Sky News.

Nikolaj Glusjkov, 68, hittades under måndagskvällen död i sitt hem i London av anhöriga, rapporterar The Guardian.

Vad som orsakat hans död är i nuläget okänt.

Under tisdagseftermiddagen uppger Scotland Yard att brittisk anti-terrorpolis har inlett en utredning med ”anledning av dödsfallet av en man i 60-årsåldern”, enligt Sky News.

Den 68-årige exil-ryssen Glusjkov har nära kopplingar till en av de mest högljudda Putin-kritikerna, oligarken Boris Berezovskij. Nära vän till den avhoppade ryske agenten Aleksandr Litvinenko som giftmördades i England 2006.

Berezovskij hittades död i badkaret i sitt hem i Surrey i mars 2013. Då uppgavs att han tagit sitt liv.

En dödsorsak som bland annat Nikolaj Glusjkov starkt betvivlade.

Berezovskijs död är också ett av flera dödsfall gällande ryska exil-medborgare som brittiska myndigheter nu har öppnat för att utreda igen efter förgiftningen av dubbelagenten Sergej Skripal, enligt BBC. Han och hans dotter Julia utsattes för nervgift och hittades skadade på en bänk i Salisbury den 4 mars.

I ett uttalande uppger brittisk polis att de i nuläget inte kopplar utredningen av mannen i 60-årsålderns död i London till den insats som pågår i Salisbury.

”I nuläget leds utredningen av anti-terrorpolis som en försiktighetsåtgärd med anledning av det umgänge mannen sägs ha haft” uppger myndigheterna enligt Sky News.

Glusjkov har under de senaste åren bott i London efter att ha beviljats politisk asyl. År 2011 vittnade 68-åringen för vännen Berezovskijs räkning i en rättegång där oligarken Roman Abramovitj anklagades för att ha lurat honom på pengar.

I fjol dömdes Nikolaj Glusjkov i Ryssland till åtta års fänglese för att ha stulit över en miljard kronor från oljeföretaget Sibneft, skriver The Guardian.