Här blandas med bravur

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-09

Bartendrarna på Reisen Bar blandar klassiska drinkar med precision och största koncentration. Foto: Ola Axman

Allvarliga bartendrar behöver inte vara trist. Det kan resultera i att såväl klassiker som experiment blandas med bravur.

Personalen på Reisen tar sina drinkar på dödligt allvar och det smakar därefter. Här jobbar bartendrar med svettiga pannor och koncentrerade miner, bemötandet är proffsigt och vänligt, drinkarna görs med snabba, precisa rörelser. Tempot är högt, på ett förtroendeingivande sätt. Människorna bakom bardisken ser precis så sammanbitet, lyckligt stressade ut som man vill att bartenderar ska göra.

Drinkmenyn på Reisen är en spännande blandning av klassiker och egenkomponerade avantgarde-cocktails. Gemensamt är att de flesta smakar fantastiskt bra. Nääk Daniel’s är en hemmagjord ordleksdrink med björnbär och whisky, dedicerad till en svensk rappare. Ställets Horses Neck är så bra att den borde stå som internationell standard i sammanhanget, om det fanns någon.

Den lilla spritbomben "Slaktmasken", med vodka, vit rom, apelsinlikör och Campari måste vara drinkarnas motsvarighet till fritt fall, den borde inte smaka bra, men på något vänster lyckas man göra den till en god drink. Serious Party är en liten smakexplosion med fläderlikör, cava och saffran, som både utmanar, lockar och

levererar.

Det finns få ställen i Stockholm där yrkesstoltheten lyser igenom på samma sätt som hos Reisen. Drinkarna här är väl värda sina pengar, det ligger ett gediget hantverk bakom varje cocktail. Till det bokar man duktiga dj:s torsdag till lördag, då är stämningen festligare än under vardagarnas mer avslappnade barhäng.

Ställets lokaler är långt ifrån de snyggaste i stan, men väl funktionella. Hotellets bardel är inget designunderverk, men behagligt dov belysning och djupa skinnfåtöljer fyller sitt syfte väl. Klientelet är också en salig blandning. Rödnästa, överförfriskade affärsmän i kavajer och tjugofemåriga hipsters trängs framför bardisken. Stämningen är allt som oftast riktigt bra om än lite svårdefinierad. Men tycka vad man vill om publik och inredning, allt sådant försvinner liksom när drinkarna är dödligt nära perfektion. På Reisen är det nämligen insidan (av drinkglaset) som räknas.

Barombudskvinnan

Nöjesbladet

2009-01-09

Foto: Ola Axman

ANNONS