Börskollaps efter besked om Brexit

Publicerad 2016-06-24

En finansiell chockvåg efter fredagens brexit-beskedet sköljer nu in över Europa.

I London föll bankaktier med omkring 20 procent, efter att det brittiska pundet gjort en historisk kollaps. Den svenska kronan pressas också rejält i turbulensen efter det oväntade beslutet.

Även amerikanska Dow Jones störtdök efter beskedet.

Beskedet om att Storbritannien lämnar EU skakar marknaden – och det rejält.

De asiatiska börserna hade vid stängning rasat med närmare åtta procent och Londonbörsen sjönk med fem procent. Även pundet kollapsade med nio procent till knappt 1,35 dollar - den lägsta nivån sedan de senaste tre decenierna.

Kraftiga svängningar under morgonen

Från att ha stigit till årshögsta gjorde pundet en skarp U-sväng under midsommaraftons morgon och sjönk mot dollarn när den första valkretsen från Sunderland i nordöst med stor marginal hade röstat för brexit.

Sedan sjönk pundet ytterligare tillbaka efter resultatet i Newcastle där marknaden räknat med att stannasidan skulle vinna tydligare.

Samtidigt steg guldpriset från tvåveckorslägsta med 1 procent.

Marknaden har i flera dagar förberett sig på att Storbritannien ska rösta för att stanna. Efter att rösträkningen under natten böljat fram- och tillbaka sjönk Londonbörsen kraftigt i förhandeln.

Omkring åtta procent. Nedgången var den största sedan USA-banken Lehman Brothers kollaps 2008 enligt Reuters. Vid lunchtid hade kurserna återhämtat sig något och FTSE 100-index låg på minus fem procent. Oron efter brexit-beskedet slog särskilt hårt mot flygbolag och bankjättar som Barclays, Royal Bank of Scotland och Llloyds, som alla hade rasat med omkring 20 procent och tappat mer än en femtedel av börsvärdet vid stängning.

Kraftiga börsras i världen

Samtidigt var raset ännu större på de övriga ledande Europabörserna. Frankfurtbörsen låg på minus sex procent och Parisbörsen tappade omkring åtta procent.

Köpenhamn och Oslo har börserna fallit med omkring fyra procent.

Stockholmsbörsen är stängd på grund av midsommarfirandet.

Nedgångarna i Europa följer på kraftiga börsras i Asien. Tokyobörsen hade vid stängningen rasat med närmare åtta procent. Hongkong hade tappat omkring fem procent. Även i USA kommer beskedet att britterna vill lämna EU att leda till kraftiga börsfall att döma av terminshandeln. [Så påverkas din ekonomi av brexit]

Finansminister Magdalena Andersson (S) tycker inte att det är konstigt med de starka marknadsreaktionerna, men det återstår att se hur långvariga de blir. Hon framhåller att den svenska ekonomin är väl rustad med starka offentliga finanser, välkapitaliserade banker och myndigheter som står redo att agera.

– Vad som händer på längre sikt beror helt på vilket handelsavtal det kommer att bli mellan Storbritannien och EU, säger Andersson till TT.

Turbulent tid framöver

På kort sikt behöver man dock inte vara orolig för svensk ekonomi enligt Swedbanks chefsekonom Anna Breman. Men det kommer att vara turbulent på de finansiella marknaderna under en tid.

– Det kommer vara stökigt framöver, vi kommer behöva se någon form av aktioner från centralbanker och tydliga uttalanden från politiker för att försöka lugna det här.

Några räntesänkningar är inte att vänta på kort sikt. Däremot kan centralbankerna komma att intervenera på valutamarknaden, för att stabilisera valutakurserna. De kan också behöva tillföra likviditet till banksystemet, enligt Breman.

– Svenska banker är ju väldigt välkapitaliserade, men i Europa ser det inte riktigt lika bra ut. Så där kan centralbankerna gå in och agera som "lender of last resort", alltså tillföra likviditet i marknaden.

Nordeas chefsstrateg, Jan von Gerich, räknar dock med att marknaderna lugnar ned sig ganska snabbt.

– Det finns en bra chans att vi hittar botten redan i dag, och sedan blir kvar på lägre nivåer en längre tid.

Enligt von Gerich kan de makroekonomiska effekterna av brexit i ett sådant scenario bli begränsade, särskilt utanför Storbritannien. Men samtidigt är det inte helt uteslutet med fortsatt finansiell turbulens, och därmed mer negativa realekonomiska effekter, menar han.

– Om man på marknaderna börjar tvivla på att centralbankerna har några effektiva åtgärder kvar, då har vi mycket större trubbel framför oss, säger von Gerich.

Kronan svagare

Även den svenska kronan har tagit en hel del stryk i turbulensen. En dollar kostade under förmiddagen 8,47 kronor och en euro kostade 9,44 kronor.

– Det beror på att finansmarknaderna söker sig till säkra tillgångar. Börserna i Asien faller, och då söker man sig till de valutor som räknas som safe haven-valutor. Det är i det här läget yenen och den amerikanska dollarn framför allt, säger Anna Breman

Hon räknar med att kronkursen kommer att svänga kraftigt under en tid framöver.

– Kortsiktigt i dag så tror jag att den här försvagningen kommer att hålla i sig. Och jag tror inte att Riksbanken kommer att gå in och försöka hindra det här, eftersom en svagare krona inte är något större problem för dem. Men jag tror att om man tittar framåt en eller två veckor, då kommer det kunna vara väldigt kraftiga svängningar, och vi kan inte utesluta att kronan även stärks på sikt.

Oljepriset har också sjunkit

Även övriga finansiella marknader skakas om kraftigt av brexit-beskedet. Världsmarknadspriserna på olja har sjunkit med omkring sex procent. Sent på torsdagskvällen steg oljepriset och både euron och pundet stärktes sedan opinionsmätningar visat ett övertag för stannasidan i folkomröstningen i Storbritannien. Men det har alltså ändrats dramatiskt under morgontimmarna.

Amerikanska obligationsräntor faller, eftersom USA:s centralbank nu väntas avvakta ytterligare med en räntehöjning. Att det blir en höjning i juli är nu uteslutet, säger en bedömare till Reuters.

Kreditvärderingsföretaget Standard & Poor's säger att Storbritanniens kreditbetyg, som för närvarande ligger på toppnivån "AAA", sannolikt kommer att sänkas till följd av brexit-beskedet, enligt Financial Times.

Den brittiska centralbanken Bank of England kommer att "vidta alla nödvändiga åtgärder" för att säkra den finansiella och penningpolitiska stabiliteten sedan britterna röstat för att lämna EU, enligt ett uttalande.

"Bank of England följer utvecklingen noga", skriver centralbanken, enligt Reuters.

Även USA påverkas

Börserna i USA föll i den inledande handeln. Dow Jones industriindex låg på minus 2,8 procent och Nasdaqs kompositindex hade backat drygt 3 procent.

Enligt Daily Mail är krisen den värsta sedan finanskrisen 2008. Investerare flyttade sina tillgångar till säkra investeringar som till exempel guld. Amerikanska banker och teknikföretags aktier har påverkats mest av brexit.

TT

Följ ämnen i artikeln