Nu säger landets vårdpersonal ifrån

Publicerad 2016-09-04

Vårdpersonalen har fått nog.

Just nu samlas de på landets gator och torg för att demonstrera för att få en bättre vård och arbetsmiljö.

– Vi har börjat se att både vårdpersonal och patienter börjar fara illa av den vård vi försöker tillsammans bedriva, säger specialistsjuksköterska Martin Jonsson, som arbetar på Norrlands universitetssjukhus, till TT.

Hundratals i Umeå

Just nu står han tillsammans med runt trehundra andra personer som samlats för att protestera i centrala Umeå. Och dagens demonstrationer är bara början, enligt Martin Jonsson.

– Vi har startat en diskussion som kommer spridas till allmänheten och ut på arbetsplatser, och förhoppningsvis ända upp till politiker på regeringsnivå. Och det är ju dit vi vill komma,

"Slut på rean – en annan vård är möjlig". Det är temat för den proteströrelse som spridit sig bland vårdpersonal, patienter och anhöriga som samlas för en demonstration på 26 orter i dag. Gemensamt är krav på en bättre arbetsmiljö och en mer jämlik och tillgänglig vård för patienterna.

– Vi är väldigt, väldigt arga. Ledningen och politikerna har inte lyssnat på oss tidigare, säger Malin Holmström, sjuksköterska på Östersunds sjukhus, till TT.

Tuff miljö

I Hässleholm väntas ett hundratal personer dyka upp, berättar sjuksköterskan Malin Svensson.

– Jag väntar både kollegor från alla yrkeskategorier och anhöriga. Alla påverkas, fungerar det inte på en enhet så drabbas hela vårdledet, säger hon till TT.

I dag jobbar Malin Svensson för Hässleholms kommun, men hon har tidigare arbetat inom både primärvård och slutenvård och vittnar om att arbetsmiljön kan vara tuff på många enheter.

– På vissa ställen handlar det inte om när – utan om – du kan äta. Det finns ingen avlösning, grundbemanningen räcker inte till och det kommer in hyrpersonal i bästa fall. Annars får ordinarie personal jobba dubbelpass.

"Stor respons"

I en debattartikel i Aftonbladet i går med adress folkhälsominister Gabriel Wikström (S), skrev 13 representanter från Yrkesföreningen Sveriges undersköterskor och specialistundersköterskor att de kräver att ministern agerar. De lovade att fortsätta "vårdvråla" tills han och andra beslutsfattare börjar lyssna och fatta "de rätta besluten".

I Östersund har Malin Holmström engagerat sig för att både vårdanställda och allmänhet ska dyka upp och manifestera tillsammans på Stortorget i eftermiddag.

– Vi har fått stor respons från både patienter, anhöriga och vårdpersonal.

TT

Följ ämnen i artikeln