Nya teorin: Adlers död var planerad

Publicerad 2016-03-04

Svenske journalisten sköts till döds i Somalia - nu misstänks uppsatt Al Qaida-man för dådet

En ny teori framkastas nu om mordet på frilansaren och Aftonbladet-medarbetaren Martin Adler i Mogadishu för tio år sedan.

Enligt en bok som släpps senare i år handlar det om ett beställningsmord.

– Jag har det från två mycket trovärdiga källor, säger författaren till ­boken, Ann-Christine Kihl.

En rad olika versioner har florerat ända sedan det uppmärksammade mordet på Martin Adler, känd för sina fotoreportage från oros­härdar i världen, i Somalias ­huvudstad den 23 juni 2006.

Hämnd för Muhammed-teckningarna eller sabotage mot den då nya islamistiska regimen i Mogadishu är de två vanligaste.

– Det fanns en ny och ­islamistisk regim som lovat att återställa lugn och ordning så att folk kunde vistas utomhus igen. Krigsherrarna var bortdrivna, säger Ann-Christine Kihl.

Hon jobbar som journalist på tidningen VLT i ­Västerås där Västeråsbon Martin Adler ofta sålde in sitt material.

Han var även känd för uppmärksammade foto­reportage i Aftonbladet och flerfaldigt prisbelönad.

Skottet kom bakifrån

Den 23 juni 2006 skulle han tillsammans med en dansk kollega, Flemming Weiss Andersen, bevaka en fredlig demonstration med anledning av regimskiftet på ett torg i Mogadishu.

– Det var feststämning på torget och båda var glada över att äntligen få bra ­reportagebilder på torget. Och de ställde sig bredvid varandra för att inte komma i vägen för varandra när de foto­graferade, säger Ann-Christine Kihl, som intervjuat Adlers danske kollega.

Då kom skottet bakifrån och Martin Adler föll framstupa i gruset. Människor på torget skingrades eller sökte skydd vid en tribun.

Flemming Weiss Andersen blev kvar med Martin Adler, som han först upplevde hade klarat sig.

Dödsbudet fick han senare på det sjukhus dit Martin Adler förts med en pickup.

Hade al Qaida-namn

I Ann-Christine Kihls kommande bok namn­ger hon mannen som ska ha ­beställt mordet - Aden Hashi Ayro, en betydelsefull person inom den nya ­regimen ICU och uppsatt på USA:s lista över eftersökta terrorister under rubriken ”al Qaidas man på Afrikas horn”. Anledningen till dådet ska ha varit att Martin ­Adler filmade, eller troddes ha ­filmat, tre andra eftersökta al Qaida-terrorister. Han hade även namnen på de tre i sin anteckningsbok.

Den trion fanns också högt upp på USA:s lista över terroriststämplade. De ­ansågs ansvariga för de bombdåd mot USA:s ­ambassader i Kenya och Tanzania 1998 som dödade 225 människor.

– Man ville inte att de här tre eftersökta skulle kunna sammankopplas med den nya regimen, säger Ann-Christine Kihl.

Lever de här fyra personerna fortfarande?

– Nej, alla är döda.

Att utreda mordet på plats var omöjligt. Det fanns ingen fungerande polismyndighet i det krigs­härjade landet.

– Hos svensk polis blev det ingen anmälan om mord förrän efter två år. Det stämplades som ett A-ärende, dödsfall i ut­landet, säger Ann-Christine Kihl.

”Otroligt svårutrett”

UD har givetvis varit ­inkopplat och förunder­sökningen leds sedan 2011 av Mikael Eriksson vid ­Västerås-polisen.

– Det är otroligt svår­utrett, säger han till Aftonbladet.

– Vi har förhoppningar om att få in fler bilder eller filmer, men det har ­inte gått. Sedan påstås det att någon eller några greps av ­regimen. Varför? Vad hände sedan? Det är sådant vi ­skulle vilja få svar på.

Journalisterna som dog i tjänsten

Flera journalister och fotografer vid ­sidan av Martin Adler har genom åren fått sätta livet till under tjänst i krigs- ­eller oroshärdar.

29 juni 1973: ­Rapports korre­s­pon­dent i Latinamerika, Jan ­Sandquist, ­bevakar en militär­revolt i Chiles huvudstad tillsammans med den svensk-­argentinske filmfotografen ­Leonardo Henrichsen. Plötsligt riktar en soldat sitt gevär mot Henrichsen som filmar sin egen död. Den underofficer som ­beordrade det dödande skottet identifierades 30 år senare. Hector Bustamente åtalades men ­avled i cancer innan ­rättegången.

6 april 1979: Två svenska journalister, Expressens Arne Lemberg och ­Svenska Dag­bladets Karl Bergman, tar sig över Victoriasjön och in i ­Uganda för att skildra Idi Amins ­sönderfallande regim. En militärpatrull hittar dem och två ­tyska kollegor och skjuter ihjäl samtliga.

27 november 2001: TV4:s ­foto­graf Ulf Ström­­berg skjuts ihjäl under ett nattligt rån på det hotell i ­staden Taloqan i Afghanistan där han och flera ­andra svenska kollegor över­nattar.

11 mars 2014: SVT:s korrespondent Nils Horner dödas på öppen gata i Afghanistans huvudstad Kabul. Ingen har ännu gripits. Islamistgruppen Fidai Mohaz utpekades, en uppgift som dock ifrågasatts av säkerhetskällor.

Fotnot: Under 2015 dödades 110 ­journalister och fotografer runt om i ­världen enligt organisationen ­Reporters without borders (RSF).

Följ ämnen i artikeln