Vulgära appen har 3-årsgräns – ”Jag blev väldigt paff”

Publicerad 2016-04-02

Mamman fick höra dottern läsa frågor om incest

Cecilias tolvåriga dotter frågade sin mamma om hon fick testa en ny app på henne. Men när dottern öppnade appen och läste frågorna för Cecilia blev mamman bestört – frågorna handlade om incest och tidelag. I en app med treårsgräns.

– Det är inte klokt, säger Cecilia till Aftonbladet.

”Vill du ha sex med dina föräldrar när hunden tittar på eller ha sex med hunden och föräldrarna tittar på?” Så löd frågan som Cecilia Webers tolvåriga dotter läste upp för henne när dottern ville testa appen Pest eller Kolera. Appen går ut på att läsaren får olika val att göra, det ena värre än det andra. Appen har treårsgräns på Googley Play, där dottern laddade ned appen.

”Tycker det är kränkande”

Cecilia, som jobbar på en högstadieskola där man jobbar mycket med att motverka kränkande beteende, blev chockad över frågorna som fanns i appen.

– Jag tycker frågorna är kränkande. Jag jobbar på en skola och jobbar med att barn ska få en bra människosyn, men det får man inte av sådana här frågor. Det är inte klokt, hon har en Samsung-telefon och åldersgränsen var tre år på appen. Jag vet inte hur hon reagerade på frågorna men jag förklarade att det är olagligt att ha sex med sina föräldrar, säger Cecilia.

Cecilia tycker att appen är kränkande och att den och liknande appar bör försvinna då de ger en felaktig bild av samhället.

– Barn förstår inte att det är allvarligt, man avdramatiserar allvarliga ämnen och tycker det är kul. Istället får man en konstig människosyn. Allvarliga saker blir naturaliserade. Det känns fel att kalla appen ”rolig”, säger Cecilia.

”Appen passar långt ifrån alla”

Företaget bakom appen heter Halvbra och svarar följande i ett mejl till Aftonbladet.

”Vi är medvetna om problemet, vi har under den tid som appen har legat uppe fått hiskeligt många arga mail rörande just detta. Det finns faktiskt en opublicerad version av appen som har stöd för åldersgräns, där användaren själv kan välja om denne är yngre eller äldre än 18 år. Anledningen till att den inte har laddats upp ännu beror i största delen på lathet, vi ska se över om vi kan få ordning på detta. Det enda jag kan säga till personen ifråga som tog illa vid sig, är att humorn i Pest eller Kolera passar långt ifrån alla. Vi rekommenderar att hoppa över frågorna som är stötande eller hitta en ny kul app så länge.”

Cecilia hoppas att andra föräldrar också ska reagera.

– Det kanske inte är så lämpligt att barn har en sådan app. Helst vill jag att den inte finns alls.