Trump har jagat ikapp Clintons försprång

Uppdaterad 2016-09-20 | Publicerad 2016-09-19

Presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump ligger i princip jämsides i opinionsmätningarna.

Den senare verkar nu skörda frukten av sin nya mildare attityd med färre kontroversiella uttalanden.

– En del vill ha de där sjövilda uttalandena, men jag tror inte majoriteten vill det, säger professor Dag Blanck.

Med mindre än åtta veckor kvar till valet och bara en vecka innan den första debatten har det hettat till rejält i presidentvalet.

Opinionsläget har varit tufft för republikanen Donald Trump i sommar. Men efter att hans kampanjledning bytts ut och han anlagt en mjukare taktik har läget kraftigt förbättrats. Från att ha varit flera procentenheter efter demokraten Hillary Clinton är han nu nästan lika med rivalen.

Donald Trump får 44,0 procent och Hillary Clinton 44,9 procent i Real Clear Politicis senaste sammanställning av de nationella opinionsundersökningarna.

Vändningen kommer efter den senaste tidens storm kring Hillary Clinton.

Höll på att svimma

Först fick hon hård kritik efter att ha kallat en stor del av Donald Trumps anhängare för "förtappade" rasister, homofober, sexister och islamofober. Sedan höll hon på att svimma i samband med minnesceremonin för terrordåden den 11 september i New York förra helgen – vilket gav ny snurr åt ryktena om hennes dåliga hälsa.

– Racet har blivit mer jämnt. Det är inte ovanligt att det blir så när kampanjen går in i sitt slutskede, säger Dag Blanck, professor vid Svenska institutet för nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Hur mycket den senaste tidens händelser har påverkat väljarna är svårt att säga, enligt Dag Blanck.

– Det är klart att det inte hjälper situationen att fokus kommer på hennes hälsa. Men det har gjort att fokuset även kommer på hans hälsa. Och deras ålder. Han är ju faktiskt äldre än vad hon är.

Att Donald Trump blivit mindre kontroversiell i och med den nya kampanjledningen kan ha gynnat honom.

– De lyckas kontrollera honom. Han läser upp vad han ska utan att säga vad han tycker och tala fritt från hjärtat. En del vill ha de där sjövilda uttalandena, men jag tror inte majoriteten vill det, säger Dag Blanck.

Ger inte hela bilden

Professorn påpekar samtidigt att de nationella opinionsmätningarna inte ger hela bilden.

– Det viktigaste är att se hur de ligger till i elektorskollegiet och då får man titta på delstatsnivå. Det är i de så kallade "swing states" man ska ha sin uppmärksamhet.

– President Obama vann ganska tydligt förra gången och för Clinton handlar det om att behålla de delstaterna som han vann, medan det för Trump handlar om att vinna över ett par av dem till sin sida.

När det gäller antalet elektorsröster har Hillary Clinton fortfarande ett övertag.

Viktiga debatter

Dag Blanck förklarar att de kommande debatterna kan vara avgörande. Den första är den 26 september.

– Den kommer att bli väldigt viktig i år, tror jag. Väldigt många kommer att titta på den och man är väldigt spänd på hur det ska gå, säger han.

Enligt Dag Blanck blir det då intressant att se hur Hillary Clinton lyckas bemöta den burduse Donald Trump.

– Under våren hade Trump 16 utmanare från republikanska partiet, en del av dem mycket rutinerade. Men ingen fick grepp om honom. De försökte både bråka med honom och ignorera honom, inget fungerade.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater