Forskare: Ena bilen hade anmälts till polisen

Publicerad 2014-05-21

Dödssiffran har stigit till omkring 200 personer efter attackerna i Jos, enligt uppgifter till terrorforskaren Hans Brun.

En av bilarna som ska ha använts i attacken uppges ha rapporterats in till polisen redan på tisdagsmorgonen.

– Man kan nog vara ganska säker på att det är Boko Haram, säger Hans Brun.

Staden Jos ligger i en delstat som fritt översatt till svenska heter Platåstaten, belägen söder om delstaten Borno i Nigeria där Boko Haram har sitt centrum.

– I Jos har det varit flera Boko Haram-attacker tidigare mot bland annat kyrkor med sprängladdningar. Dessutom har det varit väldigt mycket oroligheter mellan muslimer och kristna, säger Hans Brun, som forskar om kontraterrorism vid Försvarshögskolan och King's college.

I tisdagens attacker har två skåpbilar använts, en Toyota och en Peugeot, uppger lokala källor för Hans Brun.

– Det som är intressant med det här är att Toyotan stod övergiven ganska länge på den här marknaden. Lokalbefolkningen har ringt och anmält det här, polisen fick information om en övergiven bil vid 06-tiden på morgonen, säger han.

”Det behövs blodgivare”

De som lever under terrorhot är vana vid att notera bilar som står där de kanske inte ska vara, en ren överlevnadsstrategi. Toyotan i fråga ska ha haft registreringsskyltar från en annan stad, enligt Hans Brun, ett tillvägagångssätt som känns igen från Bagdad och Belfast.

Vad det beror på att polisen inte ska ha gjort något åt bilen vill han inte spekulera i, men han menar att det behövs mer utbildning i att hantera misstänkta bilar.

Sjukvården i Jos går på knäna efter attacken.

– Om det finns 100 döda så är 500 sårade, det är en tumregel som amerikanska militären använder. Det behövs blodgivare, säger Hans Brun.

Det är inte första gången en liknande attack sker och det kommer inte att vara den sista, enligt Hans Brun som anser det vara högst sannolikt att Boko Haram ligger bakom attackerna.

Boko Haram – ”inte intresserade av pengar eller fred”

Alternativen som han tar upp är Ansaru, en utbrytargrupp ur Boko Haram, men de är mest inriktade på att döda utländska turister och slår inte till så här storskaligt eller dödar lika slumpmässigt. En rebellgrupp mot kusten har velat ha pengar från oljeindustrin men de lär inte heller vara aktuella nu, anser Hans Brun.

Trots världens ögon på sig är Boko Haram fyllda av självförtroende.

– Boko Haram rör sig söderut hela tiden. Nu är de förhållandevis nära huvudstaden. De vill verkligen trycka fingret i ögat på den nigerianska regeringen, säger Hans Brun.

– De får många andra terrorgrupper att framstå som söndagsskolepojkar. De är så stenhårt ideologiskt övertygade, de är inte intresserade av pengar, inte av fred heller, fortsätter han.