Hedern fick 220 kvinnor att bränna sig till döds

Publicerad 2012-03-18

Tre av fyra unga kvinnor i Afton­bladets ­granskning kommer från irakiska Kurdi­stan – ett om­råde med om­fattande heders­våld.

Förra året pressades minst 220 kvinnor där att bränna sig själva till döds av hedersskäl.

– Hedersvåldet ökade under 1990-talet, men nu är det ännu högre, säger journalisten Ala Latif.

Ser en ökning Hedersvåldet i Kurdistan har ökat, ­enligt journalisten Ala Latif.

Så här beskriver Ala Latif på tidningen Hawlati situationen i irakiska Kurdistan:

– Det är ett patriarkaliskt samhälle: kvinnan tillhör mannen, hon är hans heder. Därför är det så lätt för mannen att döda sin fru, dotter eller mamma. Om kvinnan går utanför normerna i det traditionella samhället blir hon straffad, säger Ala Latif.

Hon menar att myndig­heternas siffror över antalet kvinnomord och självmord förra året (43 mördade, cirka 220 som bränt ihjäl sig själva och 44 andra självmord) är långt i från ­hela sanningen.

De flesta anmäler inte

Inte heller antalet polisanmälningar om kvinno­våld stämmer.

– Jag tror att 70 procent av kvinnorna inte polis­anmäler våld. För då blir de stigmatiserade i samhället som en som har polis­anmält sin far eller bror.

– Dessutom tror ­inte kvinnorna på regeringen och polisen. De vet att männen ­inom polisen och myndigheterna är precis samma män som använder våld mot sina egna kvinnor hemma, säger Latif.

Filmar samlag

De senaste fem åren har allt fler mobilfilmer av ­inspelade samlag spridits – med katastrofala resultat.

– När unga par har sex så filmar han det. Hon går med på det för att göra pojkvännen nöjd, och tror inte han ska använda det mot henne. Men sedan använder mannen filmen för att få henne att göra precis som han vill. Om inte, sprider han filmen. Så många har dött på grund av detta, berättar Latif.

Antingen har flickorna dödats av familjen, för att filmen fläckat deras heder. Eller så har flickan begått självmord, av skam, eller för att hon känner sig tvungen att på det viset rengöra f­amiljens heder.

Straffet – högst tre år

Straffen för våld och mord är låga och lagarna följs inte, enligt Ala Latif:

– Den som dödar en kvinna får enligt lagen sitta i fängelse i högst tre år. Men ingen myndighet har makt att genomdriva lagarna.