Mysteriet tätnar kring diktatorns död

Sydkoreas underrättelsetjänst har flera skäl till påståendet att Kim Jong-Ils tåg stod vid perrongen i huvudstaden

Hur dog Kim Jong-Il egentligen?

Frågetecknen hopas efter nya uppgifter om att hans tåg stod stilla i huvudstaden när han uppges ha avlidit.

Det kan vara ett sätt för sydkoreanska säkerhetstjänsten att få bort uppmärksamheten från deras egen tabbe.

Med ett så slutet land som Nordkorea var det bara en tidsfråga innan uppgifterna om hur diktatorn Kim Jong-Il dog skulle börja ifrågasättas.

Nordkoreas version är att "den käre ledaren" dog av en massiv hjärtattack klockan 08.30 på lördag morgon den 17 december medan han befann sig på sitt bepansrade tåg på väg från ett av sina studiebesök ute i landet.

Nu hävdar chefen för Sydkorea underrättelsetjänst, NIS, att satellitbilder visar att Kims tåg stod på en station i Pyongyang vid tidpunkten för hans död.

Ljuger

Därmed säger han indirekt att Nordkorea ljuger om hur Kim Jong-Il dog. Han kanske inte alls dog på tåget. Så möjligen var det något fuffens med hans dödsfall som myndigheterna i norr vill dölja.

NIS och den amerikanska underrättelsetjänsten har under flera år noga följt det bepansrade tågets rörelser eftersom det varit en av få informationskällor till var diktatorns hållit hus. NIS-chefen har dock inte släppts några bilder för att underbygga sin anklagelse i det här speciella fallet.

Den engelskspråkiga utgåvan av den sydkoreanska tidningen The Chosun Ilbo uppger att Kim Jong-Il sista offentliga framträdande enligt nordkoreanska medier var när han i torsdags besökte en stor supermarket i huvudstaden Pyongyang. Andra uppgifter gör gällande att diktatorn därefter reste till staden Hamhung där han bland annat besökte en skofabrik och en plantskola.

Dödsbud

Kim Jong-Il ska ha rest härifrån sent fredag kväll eller tidigt lördag morgon och avlidit när tåget närmade sig Pyongyang. Om resan skett nattetid är det inte troligt att tåget synts på några satellitbilder.

Frågan är vilka motiv Nordkorea skulle ha att ljuga om var "den käre ledaren" dog. Kanske vill man visa att Kim Jong-Il arbetade in i det sista för sitt folk istället för att ta det lugnt i presidentpalatset.

Det kan också finnas en annan och för Sydkorea mindre smickrande förklaring till de nya ryktena om Kims mystiska död.

Det hann gå 50 timmar mellan diktatorns död och Nordkoreas officiella dödsbud. Innan dess visste sydkoreanerna ingenting. I Sydkorea betraktas detta som ett gigantiskt misslyckande av säkerhetstjänsten. Det finns till och med de som kräver att de ansvariga ska straffas.

I det läget har NIS väldigt goda skäl att rikta uppmärksamheten åt annat håll än sin egen miss.

Risken är stor att vi aldrig får veta sanningen om hur Kim Jong-Il egentligen dog.