Dränkte in sig i lillebrors blod – så överlevde 11-åring massaker

Publicerad 2012-05-31

Nya hemska vittnesmål från Houla i Syrien

Elvaårige Ali såg hela sin familj utplånas.

Han dränkte in sina kläder i sin döde lillebrors blod. Det räddade hans liv.

Vittnesmålen från massakern i den syriska byn Houla fortsätter att strömma in. Det ena hemskare än det andra.

Via skype berättar Ali, 11, för nyhetsbyrån AP hur beväpnade män trängde in i familjens hem mitt i natten. De förde ut hans pappa och äldre bror och dödade dem.

Mamman sköts fem gånger

Därefter avrättades familjemedlemmarna en efter en. Han mamma fördes in i sovrummet och sköts med fem skott.

Vettskrämd gömde sig Ali i ett rum med sina två yngre bröder Nader, 6, och Aden, 8. Till slut blev det deras tur.

– Jag var skräckslagen, berättar Ali för AP. Hela min kropp skakade.

De civilklädda männen sköt ihjäl Nader och Aden men skotten mot Ali missade. I mörkret dränkte Ali in sina kläder i Naders blod och spelade död. Det räddade hans liv.

Många hackades ihjäl

Han är en av få överlevande från massakern i Houla där över hundra människor dödades. De flesta sköts på nära håll eller hackades ihjäl.

Vittnena pekar ur shabiha-milis som de skyldiga. De kom in i byn sedan oppositionens väpnade styrkor dragit sig tillbaka efter kraftig granatbeskjutning från syriska regeringstrupper.

Om de agerade på regimens order eller på egen hand är det ingen som säkert vet. Shabiha är löst sammansatta grupper som beväpnar sig och främst slåss på regimen sida.

Som vanligt när det gäller Syrien är det omöjligt att helt säkert veta vad som hänt. Intervjun med Ali gjordes över skype via kontakter med oppositionsmän.

Massakern har upprört en hel värld. Inklusive syriska diplomater stationerade utomlands. En syrisk honorärkonsul i USA hoppade i går av med motiveringen att Houla-massakern utgjorde gränsen för vad som var möjligt att acceptera.