Demonstranter försökte storma regeringsbyggnad i Irak

Publicerad 2018-07-15

Hundratals personer försökte på söndagen att storma den stora regeringsbyggnaden i Basra, Irak.

Flera personer har skadats efter den senaste tidens oroligheter i landet.

Samtidigt har tillgången till internet kraftigt reducerats – vilket försvårar andra länders insyn i situationen.

Den irakiska polisen har skjutit i luften efter att hundratals demonstranter försökt storma den stora regeringsbyggnaden i staden Basra, Irak, detta enligt Reuters.

Sex personer skadades på söndagen efter en orolig vecka i landet, det uppger poliskällor.

"Några av demonstranterna försökte storma byggnaden. Vi förhindrade dem genom att använda vattenkanoner och tårgas”, säger en talesperson för den irakiska polisen.

Flera demonstrationer har också hållits fyra kilometer från Eni Zubair oljefält nära Basra, en oljeproducerande stad som är nära att falla sönder. I samband med demonstrationen blev 19 personer skadade, varav tre personer blev skjutna, detta uppger poliskällor för Reuters.

Iraks högsta shiitiska präst, Grand Ayatollah Ali al-Sistani, har uttryckt solidaritet med demonstranterna, och menar att folket befinner sig i en ”extrem brist på offentliga tjänster”.

Tillgången till internet har dramatiskt reducerats i landet, vilket gör det svårt för omvärlden att ta del av de protester som för tillfället pågår i Irak.

Enligt källor handlar demonstrationerna om landets oljeproduktion, och hur pengarna fördelas.

Växande ilska hos folket

Lokala tjänstemän meddelar att demonstrationerna inte har påverkat oljeproduktionen i Basra, som står för en stor del av landets statliga intäkter.

Eventuella störningar av oljeproduktionen kan påverka landets ekonomi samt driva upp globala oljepriser.

Folkets växande ilska har dessutom satt den irakiska premiärministern Haider al-Abadi i en svår position. Han hoppas kunna sitta kvar en andra mandatperiod, när politiker bildar en ny regering efter parlamentsvalet den 12 maj – som redan nu anklagas för fusk.

De nuvarande problemen i staden Basra har förstärkt den rådande uppfattningen om att irakiska ledare sällan levererar när det gäller löften om en ljusare framtid, det skriver Reuters.

Följ ämnen i artikeln