Kommer hjälpen fram till Haiti?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-19

Tiotusentals haitier väntar fortfarande på hjälp med vård, mat och vatten. Här får ett skadat barn behandling av Läkare utan gränser.

Varför tar hjälparbetet så lång tid?

Haiti är ett litet land – ungefär som Småland till ytan – som drabbats av en stor katastrof. Det finns inte kapacitet för att snabbt ta emot och sprida ut förnödenheter och hjälparbetare. Flygplatsen är för liten, hamnen är för skadad, vägarna är usla. Landets ledning är också satt ur spel och allt får organiseras om från början.

Amerikansk militär förbereder nedsläpp av materiel till befolkningen i Port-au-Prince.

Kommer hjälpen fram?

Enligt de stora hjälporganisationerna kommer hjälpen fram till de behövande. Men det tar tid. Det finns också uppgifter om att kriminella, och desperata invånare, stjäl av förnödenheterna. I söndags öppnade exempelvis haitisk polis eld mot ett gäng med hundratals personer som försökte stjäla förnödenheter från en marknad. Minst en dödades.

Vilken hjälp finns på plats just nu?

I går fanns 10 000 amerikanska soldater på plats, sedan ytterligare 2 000 marinkårssoldater anlänt under dagen. Även FN:s fredsbevarande styrkor har en viktig roll. Från Sverige finns personal från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), Hoppets stjärna, Röda korset, FN, Läkare utan gränser, Svenska kyrkan och Rädda barnen.

Vilka är de mest akuta problemen?

De första timmarna var de viktigaste. Nu räddas allt färre ur rasmassorna. Räddningsinsatserna inriktas mer på att ta hand om överlevande. Det råder brist på medicinsk hjälp, utvilad vårdpersonal och lämpliga platser att behandla skadade på. Ett annat problem är samordning när räddningsorganisationer från hela världen samlas.

Röda korset är på plats i Port-au-Prince.

Hur många har dött?

Det väntas dröja flera veckor innan det går att få säkra siffror. Enligt den amerikanska hälsoorganisationen rör det sig om mellan 50 000 och 100 000 döda. Men enligt Haitis inrikesminister kan det vara uppemot 200 000. Premiärministern Jean-Max Bellerive uppger att minst 70 000 döda redan tagits om hand. Utanför Port-au-Prince finns enorma massgravar med oidentifierade kroppar. Dit åker minst 60 lastbilar hela tiden i skytteltrafik.

Har Haiti någon framtid?

Haiti är ett katastrofernas land, så var det långt före jordbävningen. Kriminalitet, fattigdom, diktatur, militärkupper och naturkatastrofer har präglat landet genom århundraden. Var jordbävningen spiken i kistan för västra halvklotets fattigaste land? Det finns de som tror det. Men många hoppas på en långvarig, internationell insats och på sikt en ny politisk ledning med framåtanda.

Vem ska rädda Haiti?

Världens blickar vänds mot USA och Barack Obama. Länderna har delvis en gemensam historia och relationen har stärkts under Obamas tid. Även Bill Clinton var intresserad av landet och under hans styre gick 20 000 amerikanska soldater in i Haiti för att återinsätta den populära haitiske ledaren Jean-Bertrand Aristide. USA har nu tagit en ledande roll i hjälparbetet och kontrollerar bland annat flygplatsen. Hillary Clinton säger att USA ska vara kvar ”under överskådlig tid”.

Tusentals hungriga blir allt mer desperata.

Varför har Haiti drabbats så hårt genom åren?

Haiti var en gång Frankrikes rikaste koloni. Men en kombination av naturkatastrofer och missskött politik har sänkt landet till botten. Redan efter frigörelsen från kolonialmakten Frankrike tog en korrupt ledning över landet. Så har det fortsatt. Landet har styrts under ett blodsvälde av François ”Papa Doc” Duvalier och efterföljaren Jean-Claude ”Baby Doc” Duvalier. Båda lika kända för massmord och ett fullständigt korrumperat styre.

Vad gör president Préval?

När den populära prästen Jean-Bertrand Aristide tog över som president i början av 1990- talet sågs han som en frälsare. Men han blev inte långlivad vid rodret och har, trots ännu en vända vid makten på 2000-talet, inte lyckats vända den negativa utvecklingen. I dag har hans tidigare vän och undersåte Préval tagit över. Han har ett någorlunda starkt stöd och anses ha nära band till USA, men jämförs med sin populäre föregångare och har också fått kritik för att han är passiv. Han har också bara har ett år kvar vid makten och kan inte väljas om för ytterligare en period.

Vilken potential finns det?

En gång blomstrade ekonomin. Kaffe och socker var viktiga handelsvaror. Men det var på slutet av 1700-talet. Haitis bergiga landskap är inte lämpat för jordbruk. På senare år har textilindustrin blivit allt viktigare. Billiga t-shirts och jeans har sytts upp av lågavlönade haitier. Även turismen har ökat något, men hålls tillbaka av landets undermåliga vägnät och skenande kriminalitet. Landet har också blivit en genomfartsled för kokainhandel.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln