Svensk taktik ska vinna storoffensiv åt Obama

”Kan USA vinna både territorium och det afghanska folkets hjärta?”

Största slaget i Afghanistan står för dörren.

Utgången blir ett kvitto på om Obamas nya taktik fungerar eller inte.

Kan USA vinna både territorium och det afghanska folkets hjärta?

Offensiven är allt annat än hemlig. Tusentals civila uppges redan ha flytt.

I veckor har amerikanska, brittiska och afghanska trupper slagit upp sina tält i ökenterrängen runt staden Marjah.

Staden ligger i Helmandprovinsen. Ett av de områden där talibanerna är som starkast. Marjah hålls av talibanerna och är ett viktigt centrum för deras opiumhantering som hjälper till att finansiera kriget.

Offensiven är den första sedan Barack Obama beslutade att skicka ytterligare 30 000 soldater till Afghanistan och beskrivs som den största sedan kriget i Afghanistan inleddes för nio år sedan.

Mycket på spel

Mycket står på spel. Inte bara för Obama och USA utan även för hela den internationella insatsen där Sverige ingår.

Sent omsider har USA kommit på att det mesta man gjort i Afghanistan varit fel. Man har bombat bröllopsföljen och andra civila afghaner i sin iver att döda så många talibaner som möjligt. Vilket skapat hat mot de utländska trupperna. När amerikanerna dragit sig tillbaka har talibanerna återvänt.

När Marjah ska intas prövar USA en helt ny taktik.

Något som manifesteras redan i att offensiven fått ett föga krigiskt lokalt namn, Moshtarak som betyder tillsammans

Genom att långt i förväg annonsera attacken hoppas man att talibanerna i tysthet flyr staden. Soldaterna går sedan in tillsammans med den afghanska armén och hoppas att civilbefolkningen ska avslöja var talibanerna placerat fjärrstyrda bomber och minor.

Chefen för den brittiska styrkan, Nick Carter beskriver det så här för BBC.

– Vi vill att befolkningen ska agera som vår fan club när vi och de afghanska säkerhetsstyrkorna går in i staden.

Baktalad armé

Just att attacken sker ihop med den annars så baktalade afghanska armén ägnade amerikanerna förra veckan mycket pr-kraft åt att förmedla. Marinkårens högste befälhavare Larry Nicholson nojsade inför kamerorna runt med sin afghanske kollega.

– Vi utkämpar kriget skuldra mot skuldra, försäkrade Nicholson. Varhelst du ser en marinsoldat kommer du också att se en afghansk soldat. Det här är inte bara snack. Det är ”the real deal”.

Istället för att sedan ge sig av ska amerikanerna stanna den här gången. Tillsammans med den afghanska armén ska man bygga upp samhällservicen för att vinna den afghanska befolkningens förtroende. Man kan säga att USA nu ska pröva den taktik som den svenska styrkan tillämpat i det betydligt fredligare Mazar-i-Sharif.

Successivt ska sedan makten överlämnas till afghanerna.

Rejält blodigt

På pappret låter det enkelt. I praktiken kan det bli rejält blodigt.

Vad händer om talibanerna inte alls flyr utan gör allvar av sitt hot att slåss in till döden och tillfogar amerikaner och britter stora förluster? Hur går det med ”vinna hjärtan” om för många av de 80 000 invånarna dödas i striderna?

För USA och Nato är det avgörande att offensiven blir lyckosam. En framgång behövs för att bryta den negativa trenden där talibanerna vuxit sig allt starkare och tagit över en större del av landet.

Offensiven blir ett viktigt test för om truppförstärkningen räcker för att hålla talibanerna stången. Annars känns Obamas löfte att börja ta hem trupper redan vid halvårsskiftet nästa år inte särskilt trovärdigt.

En framgång bryter talibanernas psykologiska övertag.

Ett misslyckande skickar USA och Obama tillbaka till ruta ett.