Var sjätte man har köpt sex

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-29

Anmälda brott ökar –
mörkertalet är enormt

Göran Lindberg är långt ifrån ensam om att misstänkas för koppleri och sexköpsbrott.

På tio år har antalet anmälda fall mångdubblats – och var sjätte man i Sverige har köpt sex.

– Mörkertalet är enormt, säger Martin Grann, psykolog och utvecklingschef inom Kriminalvården.

Sedan sexköpslagen infördes 1998 har det varit förbjudet att köpa sex i Sverige. Under de senaste tio åren har också antalet anmälda fall ökat kraftigt. Sexköpsbrotten har stigit från 92 stycken år 2000 till 352 förra året – nästan fyra gånger fler, enligt Brottsförebyggande rådet.

Stort mörkertal

Men bakom siffrorna döljer sig sannolikt helt andra sanningar.

– Mörkertalet är enormt och naturligtvis är det många fler som köper sex varje år, säger Martin Grann.

Han fortsätter:

Martin Grann.

– Det är ett brott med väldigt låg anmälningsbenägenhet, då ett grundproblem ofta är att du har två samtyckande personer. I viss mån blir bevisläget också svårt då förundersökning blir aktuellt långt efter att brottet har begåtts.

En undersökning från Folkhälsoinstitutet där svenska män mellan 18 och 60 år har fått svara på om de någon gång köpt sex ger en uppseendeväckande bild: 16 procent – eller var sjätte man – har gjort det.

– Det är en pålitlig undersökning. De kunde svara anonymt och det är inte en sådan sak du överrapporterar. Då är den siffran ganska säker, säger Martin Grann.

Vilken typ av person som köper sex är långtifrån lika säkert. Det kan vara allt i från ensamma män som har ett desperat behov av sex, till de som är sjukligt beroende. Men att vilken man som helst är en potentiell sexköpare, våldtäktsman och kvinnomisshandlare tror inte Martin Grann.

– Man kan inte säga att det är genomsnittsmannen, utan det är oftare missbrukare och socialt belastade personer.

Mer koppleri

Även antalet anmälda fall av koppleri har mer än fördubblats på tio år, från 46 stycken år 2000 till 94 förra året.

– Det där speglar hur mycket resurser polisen lägger ned. Alla brott som handlar om våld mot kvinnor och barn har varit prioriterat i både den här regeringen och den förra. Hur många polisen tar beror på hur mycket de jobbar.

När det gäller koppleri hör det till ovanligheten att det bedrivs av enskilda personer.

– Det är ofta en del av en affärsverksamhet som är en del av större brottslig verksamhet med trafficking, narkotismuggling och utpressning av krögare. Ofta är det knutet till personer som sysslar med organiserad brottslighet, säger Martin Grann.