Oenigt EU om asylfördelning

Uppdaterad 2015-09-16 | Publicerad 2015-09-14

EU ska ta emot ytterligare 120 000 asylsökande – men det råder oenighet om hur de ska fördelas mellan medlemsländerna.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att länder som inte vill ta emot flyktingar kan komma att tvingas göra det.

– Ibland måste man göra saker som man inte vill.

På måndagen träffades ministrar från samtliga EU-länder i Bryssel för att diskutera flyktingkrisen.

EU-kommissionen har tidigare föreslagit att EU:s medlemsländer ska fördela ytterligare 120 000 asylsökande som kommit till Italien, Grekland och Ungern mellan sig.

Under en paus i dagens möte berättade Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere att en politisk principöverenskommelse har nåtts om att fördela just 120 000 asylsökande.

”Långt ifrån vad vi förväntar oss”

Det betyder dock inte att alla länder var eniga.

– Det finns en stor majoritet och den majoriteten är större nu än i somras. Det är också så att det inte längre finns någon blockerande minoritet – men det finns ingen enighet, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) till TT efter mötet.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere bedömer måndagens överenskommelse som otillräcklig.

– Det här är långt ifrån vad vi förväntar oss av europeisk solidaritet, säger han enligt TT.

Efterlyser politiskt ledarskap

EU-länderna väljer att vänta med ett riktigt beslut till sitt nästa möte den 8 oktober. Om länderna som är emot en fördelning – Ungern, Tjeckien, Slovakien, Polen, Lettland och Rumänien – inte ger med sig då heller riskerar de att ställas inför en omröstning som de inte kan vinna.

– Det är aldrig roligt. . . Det skulle innebära att man tvingar länder att göra saker som de inte vill – men ibland måste man göra saker som man inte vill, bara för att omständigheterna faktiskt påkallar ett politiskt ledarskap, säger Johansson enligt TT.

Vid nästa möte finns det även möjlighet att förändra hur den tilltänkta fördelningen ska se ut. Sverige tillhör de länder som vill se tvingande regler, vilket dock ännu inte är givet.

– Vi får se vad kommissionen lägger för förslag. Vi har inte kommit överens om att det ska vara på frivillig basis, säger Johansson enligt TT.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset