Golden Ladies – nu kommer äldre lesbiska ut

Uppdaterad 2015-08-04 | Publicerad 2015-07-31

Monica Evadotter, 73, kom ut som lesbisk för 26 år sedan.

Trots att Sverige förändrats och blivit mer öppet sedan dess, är det ändå svårt för äldre att komma ut.

– När man är äldre och gömt sig hela livet så är det svårt att ställa om sig. Det sitter fortfarande i, säger hon.

Att vara homosexuell i Sverige är fortfarande inte lätt, men det har varit värre. Monica Evadotter från Stockholm är nu 73 år, lesbisk och medlem i aktivitetsgruppen Golden Ladies. Gruppen där lesbiska och bisexuella kvinnor över 35 år är välkomna.

Monica Evadotter kom ut 1989, då var hon 47 år gammal.

– Jag var så pass gammal innan jag fattade vad jag ville, säger hon.

"Nu förstår jag"

När hon på 80-talet insåg vem hon var och vad hon ville började hon söka sig till andra äldre lesbiska. Men det fanns inte så många.

– Unga tjejer såg ut att ha så kul, men jag såg aldrig några äldre.

Då bestämde hon sig för att starta en grupp för äldre lebsiska. Först kom det ungefär ett tiotal. Men senare har allt fler dykt upp.

Nu är de 150 till 170 medlemmar i Golden Ladies och de allra flesta är mellan 55 och 65 år gammal.

– Jag kommer fortfarande ihåg hur det kändes när jag fattade det här – det var jättehärligt. Nu ska det vara så här och nu förstår jag det.

Mörk historia

Fram till 1944 var det olagligt att vara homosexuell. Och ända fram till 1979 ansågs man som sjuk om man var homosexuell. Det var inte förrän ett antal personer sjukanmälde sig för att "vara homosexuell" som Socialstyrelsen tog bort sjukdomsbegreppet.

Enligt Monica Evadotter kan det vara någonting som äldre fortfarande "känner" och tänker på trots att de funderar på att komma ut nu.

– Det är inte sjukdomsstämplat eller en bestraffningsstämpel längre, så visst är det lättare. Men om man har varit instängd länge och känt att det är någonting som man absolut inte kan visa, så är det ändå svårt.

Men enligt henne är det aldrig för sent.

I morgon, lördag, avslutas Prideveckan med en parad genom hela Stockholm. Då ska Golden Ladies tåga igenom staden.

Även Monica Evadotter ska fortsätta kämpa för homosexuellas rättigheter genom att delta i tåget, precis som tidigare år.

– Jag kommer vara med och gå lite grann i taget. Jag tänker gå med en bit, men kanske inte hela biten. Det är viktigt och framför allt roligt att vara med, säger hon.

Följ ämnen i artikeln