Pekar ut torped – i tv-inslag dagen efter Palmemordet

Uppdaterad 2015-04-15 | Publicerad 2015-04-12

Här lämnar den utpekade torpeden Arlanda – bara timmar efter Palmemordet.

I utredningen kring Sydafrikaspåret granskar Palmegruppen nu de tidigare okända uppgifterna.

– Jag är säker på min sak. Det var han som mördade statsministern, säger författaren Sten Flygare.

Det är "ingen hemlighet" att Sydafrikaspåret fortfarande lever slog Palmegruppens chef Hans Melander fast i Polistidningen i förrgår. För Aftonbladet bekräftade han sedan att uppgifterna stämmer och att ny information kommit in.

En av personerna som kunnat lämna ny information om Sydafrikaspåret till Palmegruppen är författaren Sten Flygare, 59, från Lidköping.

Den 27 januari kallades han till Palmegruppen för ett möte tillsammans med Sidatjänstemannen Göran Björkdahl, 61, och en tredje person som vill vara anonym.

Mötte mystisk man

Centralt på mötet - som pågick i flera timmar - ska Sten Flygares vittnesmål och upptäckter ha varit.

Hans historia börjar redan veckan före Palmemordet i slutet av februari 1986 då Sten Flygare bodde på hotellet Lord Nelson i Gamla stan i Stockholm. Bara några meter därifrån låg Olof Palmes bostad.

I hotellkorridoren mötte han en mystisk man.

– Jag reagerade starkt på hans extremt stirrande blick. I fem, sex sekunder stirrade han på mig som om han kände igen mig, säger Sten Flygare.

Några år senare kunde han koppla hotellmannen till Eugene de Kock. I en tidning fick han av en slump syn på en bild av den ökände torpeden och polisöversten inom den sydafrikanska underrättelseorganisationen Security Branch.

– Han var extremt lik personen jag mötte på hotellet. När jag kollade upp de Kock närmare efteråt fick jag dessutom reda på att han hade en ögonsjukdom som gjorde att hans blick framstod som stirrig.

Har karakteristiska drag

Vid flera tillfällen kontaktade han polisen utan att få något gensvar.

2011 började Sten Flygare intressera sig för Sydafrikaspåret på nytt.

För ett par år sedan upptäckte han ett klipp ur SVT:s nyhetssändning från 1 mars 1986, dagen efter mordet, som handlade om att polisen skärper gränskontrollerna. På bilderna syns en man som visar upp sitt pass på Arlanda, på väg att lämna landet. Mannen är klädd i mörk rock och bär keps och glasögon. Sten Flygare var säker på att han kände igen honom:

– Att det skulle vara någon annan person tycker jag nästan vore helt osannolikt. Han har alla de karakteristiska dragen som Eugene de Kock är känd för, glasögon, stor haka, tjockt runt hår, breda polisonger, kutigt och kraftigt ryggparti. Dessutom använder han ofta den här typen av rockar med öppen krage.

För Sten Flygare har flera personer identifierat mannen på bilden som Eugene de Kock. En av dem är en tidigare sydafrikansk agent som arbetat tillsammans med de Kock och som i ett mejl till Sten Flygare, som Aftonbladet tagit del av, bekräftar sin ståndpunkt.

Identifieras av agent

En annan som identifierat Eugene de Kock på bilderna från nyhetsinslaget var med på mötet hos Palmegruppen, enligt Sten Flygare.

Sidatjänstemannen Göran Björkdahl berättar att han kallades till mötet efter att ha överlämnat dokument till polisen om Palmemordet som han kommit över i Sydafrika, där han tidvis vistats för att utreda Dag Hammarskölds död.

– Jag halkade in på det här som ett stickspår, men kan bekräfta att jag var med där när Sten la fram det här materialet. Palmegruppen verkade ta informationen på allvar och ställde frågor. Om det sedan är Eugene de Kock på bilderna kan jag inte säga men det är väldigt likt, säger, Göran Björkdahl.

Finns flera motiv

I dokumenten från den sydafrikanska säkerhetstjänsten som han lämnade till polisen tror han att ett eventuellt motiv kan finnas.

– För en lekman som mig förefaller dokumenten vara äkta. Där beskrivs hur State Security Council i Sydafrika klassade Palme som "Enemy of the state", vilket är en dödsdom i princip, eftersom han hade gått för långt i stödet till ANC. Bland dokumenten står att man inte kunnat fastställa vem som har hållit i vapnet så man listar fem olika möjliga "hit-men", bland dem Eugene de Kock. Craig Williamson pekas ut som organisatör, säger Göran Björkdahl.

Att sydafrikanske superspionen Craig Williamson befann sig i Sverige under mordnatten har tidigare slagits fast av chefsåklagare Jan Danielsson.

På Palmegruppen är man förtegen om mötet på polishuset i Stockholm tidigare i år.

– Jag kan inte bekräfta eller dementera någonting om det här, säger spaningsledaren Dag Andersson.