USA till motoffensiv i Afghanistan

Publicerad 2015-09-29

Har genomfört flyganfall mot talibanerna

Afghanska trupper utanför Kunduz 29 september 2015.

Afghanska säkerhetsstyrkor har inlett en motoffensiv för att ta tillbaka staden Kunduz som fallit till talibanerna.

Samtidigt säger sig USA ha genomfört flyganfall i området.

Den afghanska militären har under natten fått förstärkning till Kunduz, enligt försvarsdepartementet som uppger att man hittills återtagit ett fängelse och ett polishögkvarter.

– Intensiva strider pågår. Nya trupper har anlänt. De afghanska säkerhetsstyrkorna har återtagit de flesta strategiska delarna av staden, säger Matin Safraz vid inrikesdepartementet.

Största framgången sen 2001

Samtidigt uppger den amerikanska militären att man genomfört en flygattack mot talibanernas positioner i utkanten av staden, som ligger i norra Afghanistan. Syftet ska ha varit att skydda Nato-personal och afghanska soldater i området.

Nato avslutade officiellt sitt stridande uppdrag i Afghanistan i december i fjol, men har behållit ett antal militära utbildare och rådgivare i landet.

Talibanernas övertagande av den strategiskt viktiga provinshuvudstaden Kunduz är en av rörelsens största framgångar sedan den störtades 2001. När de tog sig in i staden under gårdagen tog de bland annat kontroll över flera regeringsbyggnader och fritog hundratals fångar. Invånare har samtidigt flytt i panik.

TT

Följ ämnen i artikeln