Googlade sig fram till grillmord

Publicerad 2015-05-15

”Kan råttgift döda en människa?”

Det var en av drygt 200 sökningar en 31-årig kvinna i Norge gjorde för att få fram en lämplig mordmetod.

Till sist fann hon vad hon sökte – och mördade sin make Helge Irgens, 61, med hjälp av en engångsgrill.

Så är livet bakom galler för fyra morddömda kvinnor i Sverige

Polisen i norska Bergen har under flera månader arbetat med ett makabert mordfall och utredningen börjar nu närma sig sitt slut.

Det var sommaren 2014 som 61-årige Helge Irgens hittades död i sin säng.

Inledningsvis misstänkte polisen att mannen tagit sitt eget liv och det var, enligt tidningen VG, inte förrän mannens döttrar påpekade flera indicier som mordutredningen kom igång på allvar.

”Historier att berätta efter att du har mördat”

Den 31-åriga hustrun anhölls iden 17 februari i år, misstänkt för mordet. Åklagaren hävdar att hon har förgiftat maken Helge Irgens. I hans blod fann rättsläkarna en koncentration på 64 procent kolmonoxid samt höga halter av mediciner.

Enligt uppgifter till tidningen VG har den mordmisstänkta kvinnan gjort specifika sökningar på Google hur man tar livet av någon med kolmonoxid. Utöver det ska hon ha gjort flera andra sökningar på hur man dödar en människa och sedan undkommer rättvisan.

Enligt VG:s källor går sökhistoriken, som kvinnan försökte radera på elektronikkedjan Elkjøp, tillbaka ända till hösten 2013. Följande ska kvinnan ha sökt på:

”Enkla sätt att förgifta någon”, ”Kan råttgift döda en människa?”, ”Hur förgiftar man en människa?”, ”Enkla sätt att framställa hemmagjort gift”, ”Hur ska man förgifta en person utan att åka fast” och ”Historier att berätta efter att du har mördat”.

Biträdet som hjälpte den misstänkta kvinnan på Elkjøp har bekräftat innehållet i söksträngarna i polisförhör.

Utöver det har hon även sökt på giftiga växter, saltsyra och olika insektsgifter.

Röken dödade 61-årige Helge

De många makabra sökningarna ledde till slut fram till att kvinnan tog livet av sin man med hjälp av en engångsgrill. Enligt polisen ska hon ha ställt grillen i bredvid mannens säng. Röken fyllde snabbt rummet varpå mannen avled av kolmonoxidförgiftning.

Den 31-åriga hustrun erkände när hon greps och anhölls men hon nekar till att brottet var planerat, trots de omfattande sökningarna på internet.

– De här sökningarna har inte något att göra med det som senare hände. Det inträffade något där och då den aktuella kvällen. Brottet skedde i affekt, sa kvinnans advokat Jannicke Keller-Fløystad till VG efter att 31-åringen erkänt.

Utredningen har kantats av misstag från polisens utredare, visar VG:s granskning.

När det gick upp för polisen hur mordet sannolikt gått till hade den mördade 61-åringens familj redan slängt grillen. Den ville polisen nämligen inte ha.

– Jag ringde till polisen och sa att jag hittat en använd engångsgrill i garaget som ingen grillat något på. Men den ville de inte ha, de sa att den inte var relevant. Det är för mig helt oförståeligt då de visste att han blivit förgiftad av kolmonoxid men inte kände till källan, säger Helger Irgens dotter Regina till VG.

Nu verkar det emellertid snart komma ett åtal i den mycket omskrivna utredningen.

Följ ämnen i artikeln