FP: Dubbla antalet kvotflyktingar

Uppdaterad 2015-09-07 | Publicerad 2015-09-06

Folkpartiledaren Jan Björklund uppmanar i ett brev statsminister Stefan Löfven att kalla till partiledaröverläggningar om flyktingkrisen.

Han kräver bland annat att Sverige tar emot mer än dubbelt så många kvotflyktingar som i dag.

’Jan Björklund är en skicklig politiker’ säger Olle Schmidt.

Jan Björklund vill se en nationell samling och att riksdagspartierna samlas för att "vara eniga och sätta press på Europa". Han vill att mötet sker inom kort, då beslut i EU väntas fattas inom kort.

– Vi ser en humanitär katastrof spelas upp inför våra ögon. Vi måste öppna fler lagliga vägar till Europa, säger han till TT.

Sverige tar i dag emot 1 900 så kallade kvotflyktingar enligt FN:s program för vidarebosättning. Björklund vill att Sverige ökar det till 4 000–5 000.

– Vi måste snabbt vara eniga om Sveriges position och visa själva att vi är beredda att öka ansvaret när vi kräver det av andra, säger Björklund.

Vill slopa transportöransvar

Folkpartiet vill också att det så kallade transportöransvaret, som innebär att exempelvis rederier och flygbolag riskerar böter om personer utan giltiga resehandlingar släpps ombord på båtar och flygplan, tas bort.

– Det är en viljesak att göra det i Europa. Saker som tidigare inte varit politiskt möjliga i Europa kan vara möjliga för att stämningen förändrats den senaste veckan, säger han.

Och om EU tvekar vill Björklund diskutera med de andra partiledarna om det är möjligt för Sverige att ändra regelverket.

Även Centerpartiets vill se över transportörsansvaret. Partiledaren Annie Lööf säger att hon är glad över att debatten nu skiftat från att handla om hur invandringen ska begränsas till hur människor på flykt ska hjälpas.

– Jag är djupt berörd av skiftet i den allmänna opinionen där likgiltighet och främlingsfientlighet tycks ha tryckts tillbaka och vi ser en folklig resning för flyktingar och humanitet.

Kristdemokraterna är däremot tveksamma.

– Det går inte att blunda för att det finns risker med att inte veta vilka som sitter på ett flygplan, säger andre vice ordförande Emma Henriksson.

Anna Kinberg Batra (M) vill bland annat se strängare straff för människosmugglare och tycker att det är oacceptabelt att vissa EU-länder försvårar för flyktingar.

"Dagens situation där flera länder helt och hållet undviker ansvarstagande är ohållbar", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

V: Straffa Ungern

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt vill att EU straffar Ungern och anser att landet bryter mot de mänskliga rättigheterna om asylrätt.

– I första steget varnar man, sen stänger man av den ungerska regeringen i ministerrådet. Jag tycker att det är rimligt att Ungern inte är med och bestämmer vår asylpolitik. För det är man när man röstar i asylfrågor i rådet, säger han till Svenska Dagbladet.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

TT