Så gör du en bra film

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-30

Här är experternas bästa tips

Är du en av dem som filmar semestrar, födelsedagar och högtider – och sedan aldrig orkar titta på filmerna?

Här är experternas tips på hur du gör dina filmer mer intressanta.

Att filma, med dagens små videokameror är enkelt – bara att hala upp kameran och dra igång. Problemet kommer efter, när man ska titta på den härliga dagen på stranden och inser att här finns timmar av skakig och tråkig film. Efter tio minuter börjar man gäspa, och efter 20 stänger man av eller börjar snabbspola hit och dit.

Känner du igen dig?

I en artikel i tidningen Råd & Rön förklarar två filmexperter hur de gör för att få sina filmer intressanta:

Lars Jacobsson har redigerat filmer i över 40 år. Hans tips till dig som just börjat filma är att se till att filmen inte blir för lång – 25 minuter brukar räcka.

Variation

Sedan kan det vara kul att variera filmen också; även om landskapet är jätte vackert, så blir det enformigt med för mycket landskapsbilder. Då kan ett förslag vara att till exempel lägga till en speakerröst. Samtidigt som man får vara försiktig så att man inte pratar sönder filmen.

– Klipp gärna in intervjuer med personer du möter. När vi reste längs Route 66 i USA intervjuade jag till exempel en servitris på en berömd restaurang, Big Texan i Texas. Hon berättade var vi var och vad vi skulle äta, säger han.

Musik

Joakim Dahl är professionell redigerare sedan 20 år tillbaka och klipper bland annat reklamfilmer.

– Att planera och begränsa sitt filmande är också viktigt, ju mer filmmaterial, desto längre tid tar redigeringen ,säger han.

Dessutom tycker han att det är bra att variera filmandet. ?

– Flytta på dig och byt vinkel, då blir det bättre film. Och köp gärna musik från de länder du besöker, det gör filmen mer spännande. Se också till att inte spara allt på hårddisken. Om den kraschar försvinner allt material, är han tips.

Minimedia

Följ ämnen i artikeln