Här är populäraste systemkameran

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-28

Japanerna dominerar en växande marknad

Vilken är Sveriges populäraste kamera?

Vi frågade Sveriges största kameraåterförsäljare – och fick ett tydligt svar.

Allt fler svenskar har fotografi som intresse. Sedan digitalfotot slog igenom har foto blivit en förhållandevis billig och enkel hobby att ägna sig åt.

Med ökat intresse för att ta bra bilder, ökar också intresset för kameror och utrustning. På Expert, som är en av de största kedjorna i Sverige för hemelektronik och kameror, ser man tydligt ett ökat intresse för kameror.

– Vi ser att kunden generellt lägger mer och mer pengar på sin kamerautrustning, Sveriges mest sålda kamera under 2009 är en systemkamera, berättar Peter Fendert som är produktchef för Bild på Expert.

Kameramarknaden i Sverige domineras av japanska Canon som länge har varit det mest sålda kameramärket, tätt följt av de andra två japanska kameratillverkarna: Nikon och Casio.

Enkelhet viktigt

Sveriges allra populäraste systemkamera i år har varit en Nikon. Modellen D60, eller D3000 som den nyare varianten kallas, har sålt mest – både på Expert och i resten av landet.

D3000 är en kamera som starkt riktar in sig på nybörjarfotografen och barnfamiljen. Enkla funktioner, som man kan förstå utan att läsa en tjock instruktionsbok först, är högsta prioritet.

D3000 är allra populärast, men Canons motsvarande modeller EOS 450 D, EOS 500 D och EOS 1000 D är också omtyckta av svenskarna. Även de är lätthanterliga och förhållandevis enkla kameror.

Canon och Nikon dominerar

Att Nikon och Canons enklaste systemkameror är de populäraste i Sverige, det håller alla de stora svenska återförsäljarna med om.

– De populäraste systemkamerorna är Nikon D3000 och Canon EOS450D, säger Öyvind Bjerke som är affärschef för foto på Onoff Sverige.

– Media Markts mest sålda systemkamera just nu är Nikon D3000, den mest populära är nog Canon Eos 500D med videoinspelning, säger Per Wernersson som är CPO på Mediamarkt.

Eddie Hernandez är affärschef för bild på ElGiganten och PC City:

– Mest populära systemkameran är Canons EOS1000D.

Rörlig bild och stillbild i ett

I takt med att videotekniken utvecklas och videokamerorna blir allt mindre, ökar kraven på systemkamerorna. Fler och fler kunder vill kunna ta både rörlig och stillbild med sin kamera.

– På systemkamerafronten är det kameror med videoinpelning i HD som är oerhört populära. Eos 500D som vann EISA-award för bästa systemkamera samt Nikon D5000 med vridbar LCD-skärm, berättar Per Wernersson på Mediamarkt.

Hitta din fotobutik på
nätet

Följ ämnen i artikeln