Det här händer nu i regeringsbildningen

Av: Amanda Skagerström Lindau

Publicerad:
Uppdaterad:

Talmannen har nominerat Stefan Löfven till statsminister och på fredag hålls omröstning i riksdagen.

Efter de olika överenskommelser som gjorts de senaste dagarna kommer Löfven med största sannolikhet att röstas igenom.

Då är en ny regering bara några dagar bort – det här händer nu.

Statsministeromröstning

Talman Andreas Norlén har föreslagit Stefan Löfven till statsminister. Fredagen den 18 januari klockan 9.00 prövas förslaget av riksdagen. För att tolereras av riksdagen krävs det att en majoritet inte röstar nej.

Efter en överenskommelse mellan C, L, S och MP och förhandlingar mellan S och V står det klart att de nämnda partierna kommer att släppa fram Löfven. Det innebär att de antingen kommer att rösta ja, eller att lägga ned sina röster.

Om Stefan Löfven trots allt inte skulle släppas fram som statsminister kommer det fjärde och sista förslaget till statsminister att läggas fram nästa vecka. Tolereras inte det heller återstår bara extraval.

Ministrar utses

Om Stefan Löfven släpps fram som statsminister är det hans uppgift att bestämma vilka ministrar som ska ingå i hans regering. Då ska han så snart som möjligt anmäla vilka personer han utsett.

Skifteskonselj på slottet

Regeringsskiftet äger formellt rum vid en så kallad konselj på slottet där statschefen, alltså kungen, är ordförande. Talmannen redogör då för sitt förslag och riksdagens beslut, sedan konstaterar kungen att regeringsskiftet har ägt rum.

Enligt planen som talman Andreas Norlén presenterade under onsdagen hålls regeringsskifteskonseljen på måndag, troligen klockan 11.

Statsministern avger regeringsförklaring

Om Stefan Löfven väljs till statsminister ska han då hålla en regeringsförklaring till riksdagen. I förklaringen ska han redogöra för det viktigaste i den politik som han vill arbeta för framöver.

När alla steg är avklarade har Sverige officiellt fått en ny regering.

Publicerad: