Madeleines föräldrar kallas till nya förhör

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-10

Men polisens bevis döms ut av expert

Kate och Gerry McCann orsakade dotterns död. Det är polisen fortfarande övertygad om.

Därför ska föräldrarna förhöras igen nästa vecka och ett gripande kan bli aktuellt.

Samtidigt som paret McCann återvänt till Storbritannien fortsätter den portugisiska polisen utreda Madeleines försvinnande. Enligt portugisisk media ska de förhöras på nytt av polisen redan i början på nästa vecka. Då hoppas man att den tekniska och rättmedicinska undersökningen ska vara klar.

Polisen i Portugal hoppas att resultaten ska ge grund för att gripa paret.

- Vår hypotes om Madeleines död stärks varje dag och vi gör allt för att finna liket, säger Guilhermino Encarnacao, polischef i Faros.

Lång lista på misstag

Samtidigt riktas skarp kritik nu mot hur de handskats med de bevis man säger sig ha mot föräldrarna.

Enligt brittiska experter kan både spår från brottsplatsen och övriga tekniska bevis vara så pass förstörda att de omöjligt kan användas i en eventuell rättegång.

– Det är den sämst bevarade brottsplats jag någonsin sett, säger en erfaren brittisk brottsplatsutredare till Daily Mail.

Listan på misstag är lång:

Öppna dörrar på brottsplatsen. Polisen spärrade inte av lägenheten förrän på förmiddagen dagen efter försvinnandet. Innan dess hann dussintals familjemedlemmar, vänner, och nyfikna semesterfirare passera genom lägenheten. Det tog 48 timmar innan man säkrade fingeravtryck.

Handskarna. En portugisisk kriminaltekniker säkrade flera olika dna-spår på brottsplatsen utan att byta handskar.

Detta kan medföra att de bevis han tagit hand om betraktas som värdelösa.

”Slarvigt polisarbete”

– Ett dna-spår är bara så bra som personen som säkrade det. Med slarvigt polisarbete får man många olika problem, säger experten Alan Baker till Daily Mail.

Använde bilen

Bilen. Enligt polisen fanns Madeleines dna i parets hyrbil och spårhundar ska även känt liklukt. Men polisen gav tillbaka bilen till paret McCann efter bara 48 timmar.

I går använde föräldrarna Renaulten – som alltså misstänks ha använts till att transportera dotterns döda kropp – för att köra till flygplatsen.

– I Storbritannien hade bilen styckats i småbitar och kriminalteknikerna hade undersökt allt, säger experten Hugh White till Daily Mail.

De förlorade timmarna. Tidsaspekten är livsviktig när det gäller kidnappningar. Särskilt om man misstänker att ett barn rövats bort av en pedofil. Men först klockan 23.10, en timme efter det första larmsamtalet, kom två poliser till hotellet.

Polischefen hånas

Ytterligare två timmar senare kom de första poliserna från Policia Judiciaria, som utreder grov brottslighet, till brottsplatsen. Man tog heller inget beslut om att stänga den närliggande gränsövergången till Spanien.

I brittisk press hånas nu polischef Guilhermino Encarnacao, 59, som leder utredningen mot Kate och Gerry McCann. Han benämns som ”en fet detektiv med förkärlek för långa luncher”.