Ännu en olycka med SAS-plan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-12

Nu stoppar flygbolaget alla flygningar med Dash-8-plan

Ännu en olycka har inträffat med ett SAS-plan av typen Dash 8-400. Landningsstället vek sig under landning på flygplatsen i Vilnius.

SAS har nu beslutat att alla flygningar med den typen av plan ska stoppas tills vidare.

Den senaste olyckan inträffade på flygplatsen i Vilnius i Litauen natten till onsdagen. Ett plan på väg från Köpenhamn till semesterorten Palanga i Litauen omdirigerades till den större flygplatsen i Vilnius sedan piloterna fått indikationer på att allt inte stod rätt till.

Vid landningen i Vilnius vek sig landningsstället, precis som vid olyckan med samma flygplanstyp i danska Ålborg i söndags.

– Det var en olycka liknande den i Ålborg, där landningsstället vek sig. Exakta händelseförloppet har jag inga informationer om, säger Bertil Ternert, informationschef för SAS-koncernen, till TT.

Smällar

En passagerare berättar om incidenten i Vilnius för Dagens Nyheters nätupplaga:

– Motorn stängdes av och ena hjulet var löst. Planet nödlandade på ena hjulet, man hörde hur det smällde till vid landningen.

Alla 48 passagerare och fyra besättningsmän kunde lämna flygplanet välbehållna, enligt Bertil Ternert. Han kan inte svara på hur samma olycka kunde inträffa igen.

– Vi kan för stunden inte spekulera mer i det.

Olyckan inträffade klockan 01.48 lokal tid. Strax efteråt beslöt SAS att alla flygningar med plan av typen SAS Dash 8-400 stoppas tills vidare. Det kommer att påverka trafiken, enligt Bertil Ternert.

– Det är ett stort antal passagerare som måste bokas om och tas om hand på olika sätt.

Kontroller

Efter olyckan i Ålborg inledde SAS kontroller av alla planen av samma typ, och under tisdagen rapporterades att sju av planen hade kontrollerats och befunnits utan fel. De övriga skulle kontrolleras under de närmaste dagarna.

I världen finns 125 plan av den aktuella typen och de har tillsammans gjort över 1,2 miljoner landningar utan att det uppstått något fel med landningsstället.