Ett ögonblick Aftonbladets Jesper Bengtsson…

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-03

… som skrivit en bok om Burma

Hela världen har reagerat på hur Burma är i militärjuntans våld.

Men samtidigt väcks hoppet om en framtid för landet, menar Aftonbladets ledarskribent Jesper Bengtsson.

– Jag är mycket mer hoppfull nu än för fyra veckor sedan, säger han.

Jesper Bengtsson är författare till boken "Granatklockorna i Myitkyina" som handlar om Burma. Han tycker det är jobbigt – men det är samtidigt viktigt att ta del av informationen kring Burma.

– Det är oerhört deprimerande att juntan så snabbt har tagit kontrollen över landet igen, men samtidigt hoppfullt att folk vågade visa sitt missnöje, säger han.

När var du i Burma senast?

– Det var 2005. Då var det ett land där alla man träffade sa att det var på väg att gå riktigt illa för Burma, alla hatade sin regering. Men folk var väldigt rädda för att prata med mig när andra lyssnade och det fanns egentligen inga tecken på att en så stor folklig resning skulle ske så snabbt.

Kunde du då utröna om människor trots förtvivlan kunde känna hopp om framtiden?

– Nej, tyvärr kunde man inte det. Folk var ganska dystra inför framtiden och många ungdomar som jag träffade ville inget hellre än att lämna landet.

Hur känns det nu då?

– Nu när folk vågar sig ut och protestera då finns det hopp. Man såg också på tv-bilderna hur intensivt folk hade längtat efter att få visa sitt missnöje offentligt.

Internet viktigt

Jesper Bengtsson anser att internet har haft stor betydelse för rapporteringen kring Burma.

– Internet har även stor betydelse dem som bor i landet. Dels så såg jag själv hur ungdomar använde internet aktivt för att söka och sprida information. De hade också hittat metoder för att komma förbi spärrarna på internationella hemsidor. Spärrar som regimen stod bakom. Juntan har försökt släcka ner internet när protesterna bröt ut. Juntan är väl medveten om sprängkraften i den nya tekniken.

Varför har du fastnat för just Burma?

– Jag var där som frilansjournalist för tio år sedan och skrev några reportage. Det var ett fascinerande land, vackert men samtidigt dystert. Jag valde att fortsätta följa vad som hände där och har besökt landet flera gånger sedan dess.

Vad är det bästa med Burma?

– Det bästa är befolkningen där. Man möter en extrem gästfrihet och vänlighet. Det finns en stor nyfikenhet på folk från andra länder där. De har varit så solerade från andra och vill prata om allt!

Burmas framtid

Nu menar Jesper Bengtsson att det är viktigt att vi fortsätter ge vårt stöd till Burma.

Vad kan vi göra nu för att stödja folket i Burma?

– Dels genom att fortsätta följa vad som händer där nere. Vi får inte glömma bort det nu när de mest synliga prosterna har upphört. Sedan kan man stödja exempelvis Amnesty eller Svenska Burmakommitten.

Vad kan våra svenska politiker göra?

– De kan göra mer än vad Carl Bildt gör i alla fall. Han är vag i sina krav på FN och EU. Väldigt vag. Jag tycker att Bildt skulle driva frågan om att skärpa EU:s sanktioner och ställa hårdare krav på att Kina att agera i frågan.

Hur ser du på Burmas framtid?

– Jag är mycket mer hoppfull nu än för fyra veckor sedan. Det här visar att folk ändå visar att man vill störta systemet. Men tyvärr är ju juntan extremt brutal så det är en öppen fråga. Juntan har just nu övertaget, säger Jesper Bengtsson.